FOLLOWER

31 Julai 2016

Perkongsian mengenai kehebatan air

Perkongsian mengenai kehebatan air


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Perkongsian mengenai kehebatan air.
HEBATNYA AIR :

Dahaga .. cari air..
Mandi .. cari air..
Masak .. cari air..

Kenapa tidak kita contohi air?
Dicincang tiada putus.
Di bakar tiada hangus.
Di mana duduk ikut acuan.
Mengalir ikut arus.

Ikut hukum Allah.
Ikut aliran.
Tiada mudik ke hulu.
Tiada terbang ke langit.

Belajarlah dari air.
Taat pada hukum Allah.
Nampak lemah.
Nampak cair.

Api marak .. airlah pemadam.
Pokok layu .. airlah disiram..

Berlembutlah seperti air.
Berjuanglah seperti air.
Lembut belum tentu kalah.

Lihatlah air.
Setitik demi setitik menimpa batu,
Akhirnya berlubang jua si batu...

Biar hati seperti air.
Biar sejuk biar tenang.
Tampak lembut, tampak cair.
Kemenangan tetap milik air...

Jangan seperti batu.
Keras dan kaku.
Terhempas pecah berderai.
Pecah bersepai...

Berjuanglah seperti air..
Dicincang tiada putus.
Dibakar tiada hangus.


*Nota: catatan di atas disalin semula dari grup telegram.


Sekian, terima kasih baca entri ini Perkongsian mengenai air.

posted from Bloggeroid

29 Julai 2016

Kerana hari ini Jumaat

Kerana hari ini Jumaat


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Kerana hari ini Jumaat
Banyak perkara yang berlaku dirasakan terlalu pantas
Waktu rehat tengahari dipercepatkan
Masa untuk berehat tengahari juga panjang
Masa kerja pula semakin suntuk sedangkan banyak urusan masih belum selesai
Banyak pula majlis dan acara berlangsung
Ada acara majlis terpaksa ditunda kerana masa amat singkat


Kerana hari ini Jumaat
Mencari erti Jumaat
Mencari maksud disebalik Jumaat
Semoga mendapat apa yang dicari...



Kerana hari ini Jumaat
Penghulu segala hari
Esok kita bercuti merehatkan badan dan minda
Esok tumpuan penuh untuk acara keluarga, acara tetangga juga handai taulan



Kerana hari ini Jumaat
Apa yang lebih penting dari Surah Al-Kahfi
Luangkan sedikit masa barang sesaat untuk menghayati intipati al-Kahfi

Sekian,  salam Jumaat.


Terima kasih sudi baca entri ini Kerana hari ini Jumaat.








Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi

Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi sedang berlangsung sekarang.  Misi ini dianjurkan oleh rakan blogger pemilik blog MYiDEAKiNi.  Untung juga masuk segmen macam ni, terutama ketika ketandusan idea atau ketika kerja kat ofis sedang melambak-lambak rasa macam nak muntah.  Ada juga peluang buat entri.  Entri segmen pun tidak mengapa asalkan blog sentiasa update dengan maklumat.  Dan entri ini juga ada maklumatnya yang tersendiri.  Maklumat mengenai segmen dalam masa yang sama dapat tambah kenalan.

Okey... Misi seterusnya

Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi
Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi

Klik banner di atas untuk maklumat lanjut dari penganjur segmen.

Oleh kerana segmen dijangka tamat pada 31/7/2016, maka rakan blogger masih ada masa hanya 2 hari lagi dari tarikh entri ini dikeluarkan.

Jom luaskan kuasa blogger. hihihi


Terima kasih sudi singgah baca entri ini Misi Pencarian Bloglist MYiDEAKiNi.

28 Julai 2016

Masa depan dan cabaran

Masa depan dan cabaran


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Masa depan dan cabaran
Masa depan ada di hadapan
Bakal ditempuhi biar apapun halangan dan cabaran
Mengapa masa depan jadi taruhan
Kerana kita harus ke depan meneruskan perjuangan




Masa depan belum tentu
Masih lagi dalam kesamaran
Harapan masa depan tetap di situ
Menunggu masa pejuang harapan

Cabaran masa depan terhenti di sini
Tat kala kalam ini tidak bisa melakarkan isunya
Hanya kerana ia terhenti melakar
Belum tentu cabaran bisa terhenti




Lalu izinkan pena ini melayarkan impian
Merempuh onak anganan 

Bersurai seketika

Simple Giveaways by Snek Lazat... Popia free dek nooooonn...

Simple Giveaways by Snek Lazat



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Simple Giveaways by Snek Lazat... Popia free dek nooooonn... Tak lain hari-hari mau ada entri giveaway atau segmen.  Ikut nasiblah.  Rasa tergerak hati nak join YB join.  Itupun kada-kadang tertakluk kepada kriteria tertentu.  Nak cerita kriteria kat sini rasa macam tak sesuai pulak sebabnya akak YB sudah tergoda dengan snek lazat t... dek nooonn oi. hehehe

Dengan ini secara rasminya entri ini adalah entri penyertaan bagi Simple Giveaways by Snek Lazat.

Simple Giveaway by Snek Lazat


Klik banner di atas untuk dapat maklumat lanjut mengenai giveaway ini. 

Buat masa ini belum ada tarikh tutup untuk giveaway ini.  Jadi, ianya masih terbuka kepada rakan-rakan semua untuk menyertai.

Baiklah, alang-alang akak YB sertai giveaway ini, akak nak promote sekali apa yang Snek Lazat ada untuk anda semua.


100% Produk Muslim & Bumiputera, Halal


"Sedap, Rangup & Padat"

****************************************************************************
Kalau dah teringin sangat nak cuba Popia Mini dan Karipap Mini Snek Lazat, jangan segan2 nak contact ye.

COD dari Pantai Cahaya Bulan hingga ke Ketereh ye. Penghantaran depend pada order ye. atau Agen Snek Lazat yang berdekatan ye -- KLIK SINI

SMS/ Wassap 0199517292 Mcna

FB - https://www.facebook.com/SnekLazat

Msg thru FB Snek Lazat- https://www.facebook.com/messages/SnekLazat

Ig @jom_singgah_shoppe

Official Website - www.jomsinggah.com


Sekian adanya.  Terima kasih sudi sokong dan baca entri ini Simple Giveaways by Snek Lazat

27 Julai 2016

CPUV Nuffnang hingga hari ini

CPUV Nuffnang hingga hari ini



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

CPUV Nuffnang hingga hari ini, 27 Julai 2016.  Ini adalah entri pertama pada bulan Julai mengenai kempen CPUV di blog YangBaik.  Dalam kekalutan mengejar dateline tugas memang tak sempat nak mengerjakan entri CPUV.  Bukan tidak nampak CPUV sedang menari-nari di blog.  Tetapi saja nak bagi peluang dia menari lebih lama.  Mana tahu boleh bertambah lagi.

Oleh kerana kurangnya entri pada bulan Julai, makanya manalah nak bertambah sangat iklan CPUV di blog YangBaik.

Jadinya, inilah antara iklan CPUV yang sedang menari di blog YangBagi bagi bulan Julai sehingga ke tarikh entri ini dikeluarkan.

CPUV Julai 2016

CPUV Julai 2016

CPUV Julai 2016 sehingga kini ialah:

1.  Unilever Vaseline
2.  Acer Revo One Hello Kitty
3.  GE Takaful Avareness Campaign
4.  Astro Circle Kid Club

Kalau tak silap semua iklan di atas pernah dilihat menari-nari.  Lagi baik kalau dapat bertambah lagi dan lagi dan lagi dan lagi... hehehe

Semoga iklan CPUV yang ada sekarang ini dapat menari lebih lama lagi dan dapat menarik lebih banyak CTR Bonus.  Sekarang ini, CTR Bonus yang ada sikit sangat.

Apapun terima kasih Nuffnang dan rakan kongsi serta rakan-rakan semua yang sentiasa menyokong perjalanan blog YangBaik.


Sekian adanya.  Terima kasih sudi baca entri ini CPUV Nuffnang hingga hari ini


SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI

SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI, akhirnya YB turut serta memeriahkan segmen ini.  Kalau tak silap ada dapat jemputan, tetapi tak ingat pula bila jemputan tu. Hanya sekarang baru YB berkesempatan menyertainya.  Segmen pun sudah hampir ke tarikh penamat.  Pada permulaannya segmen ini telah disimpan dalam kotak draf. Simpan punya simpan, langsung terdelete sebab ingat dah tamat.  Aduh... nasih juga terjumpa rakan blogger yang join segmen ini... jadi cepat-cepatlah YB buat entri.


SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI

SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI


Diringkaskan cerita, segala maklumat penuh mengenai segmen ini ada di sebalik banner di atas. Sila Klik banner untuk melihat maklumat selanjutnya.

Apa nak buat, ketika entri ini hendak disiapkan ada pula gangguan siaran.  Maka segala idea yang tidak berapa berapa tu telah tertumpah...

Jangan lupa klik banner di atas. Segmen ini akan berakhir pada 29 Julai 2016.

Jom berikan sokongan kepada segmen rakan blogger, Azlan Rumadi.


Terima kasih sudi sokong dan baca entri ini SEGMEN VVIP ( 13.07.2016 - 29.07.2016) BY AZLAN RUMADI

Dua shawl comel jadi pilihan untuk Angah

Dua shawl comel jadi pilihan untuk Angah



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Dua shawl comel jadi pilihan untuk Angah di beli dari jualan amal Persatuan Pelajar di FSSR. Banyak lagi shawl yang dijual, ada pelbagai pilihan warna dan corak serta saiz.  Sudah lama sebenarnya mencari shawl untuk Irdina Huda.  Tudung yang ada sekarang adalah tudung sarung jenis Ariani.  Sebelum raya lepas memang mencari shawl yang sesuai, tetapi tiada yang berkenan di hati. Tambahan pula dengan kesuntukan masa, tak sempat survey.  Cari kat kedai atas talian pun tak jumpa juga yang berkenan.

Kebetulan hari ini ada jualan oleh pelajar-pelajar FSSR, maka sempatlah singgah sekejap.  Itupun nak cepat juga, singgah dalam perjalanan ke satu perjumpaan lain.  Belek belek sekejap, mata terus terpaut dengan corak dan warna yang comel ini.

Dua shawl comel

RM 1.00 sehelai.  Percaya atau tidak?

Macam tak percaya kan?  Tetapi itulah, akak pun dua tiga kali tanya adik-adik pelajar tu.  Tak yakin dengan jawapan dia, bayar dengan duit besar sikit.  Dan, bila dapat baki... maka betullah itu harganya.  Entah di mana mereka dapat modal dan keuntungan dari perniagaan mereka ini.

Apa yang pastiny dua helai shawl ini akan dihadiahkan kepada Irdina Huda.  Konon-kononnya Angah sebab dia anak ke dua.  Tetapi tak pernah panggil pun dengan gelaran tu.

Shaw ini juga sebagai hadiah kerana cemerlang dalam peperiksaannya yang lepas.  Tahniah Angah!.


Terima kasih sudi baca entri ini Dua shawl comel jadi pilihan untuk Angah

Segmen Bloglist 2016 by Cik Eyz

Segmen Bloglist 2016 by Cik Eyz



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Segmen Bloglist 2016 by Cik Eyz, menarik untuk disertai kerana ianya mudah.  Selain dari itu dapat menambah lebih ramai kenalan dari kalangan blogger baru... dan lama.  Cik Eyz masih belajar dan segmen ini pertama kali dianjurkan.  YB suka join segmen ini kerana berpeluang masuk dalam bloglist blog Cik Eyz.  Itupun jika ada rezeki dan mesra random.org.  Tak berjaya masuk dalam senarai bloglist tak apa, yang pasti dapat masuk dalam senarai peserta... hohohoho

Jom kita tengok apa yang Cik Eyz sediakan untuk segmen ini.

Segmen Bloglist 2016 by Cik Eyz

Segmen ini terbuka kepada semua blogger.  Terutama yang ada akaun FB dan akaun Instagram. Blogger tanpa akaun FB atau Instagram juga boleh turut serta dalam segmen ini.

Untuk keterangan lanjut mengenai segmen ini, sila klik banner comel di atas.

Segmen ini dijangka tamat pada 30 Julai 2016.   So... cepat-cepat, jom berikan sokongan kepada rakan blogger, Cik Eyz.


Terima kasih atas sokongan untuk entri ini Segmen Bloglist 2016 by Cik Eyz

Promosi Sempena Hari Raya Haji 2016 | Comfy Cosy

Promosi Sempena Hari Raya Haji 2016 | Comfy Cosy


Assalamualaikum dan selamat sejahtera























Terima kasih sudi singgah baca entri ini Promosi Sempena Hari Raya Haji 2016 | Comfy Cosy

26 Julai 2016

Join Bloglist August AinulAqma

Join Bloglist August AinulAqma



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Join Bloglist August AinulAqma.  YB pun join juga denan segmen ini kerana terpengaruh dengan entri rakan-rakan blogger.  Tidak ingat pula dari rakan blogger yang mana satu.  Join segmen ini mudah sangat.  Perlu salin kod html yang disediakan dan tampal di ruang entri.  Mudah sangat.

Untuk dapatkan kod html yang disediakan, jom klik banner di bawah.

Join Bloglist August AinulAqma


1. Follow blog AinulAqma

2. Click this link to join BLOGLIST AUGUST AINUL AQMA

Thank you in advance for joining darlingsss! You all rawks! :D



Boleh ke boleh?

Terima kasih baca entri ini, Jom Join Bloglist August AinulAqma


Cerita bergambar Vanilla Coffee Scrub by SegoBugo

Cerita bergambar Vanilla Coffee Scrub by SegoBugo


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Cerita bergambar Vanilla Coffee Scrub by SegoBugo ini diambil secara langsung dari laman sosial milik #Segobugo.  Gambar ini dikemukakan di sini untuk tatapan dan pengetahuan rakan-rakan blogger serta sesiapa saja yang singgah baca entri ini.  Gambar ini juga dipaparkan di sini sebagai sokongan kepada rakan blogger yang merupakan pengasas SegoBugo.


Bermula dengan wajah ayu pengasas SegoBugo.  Aimie Mokhtars


Vanilla Coffee Scrub (#VCS) keluaran SegoBugo


Kulit lebih berseri bersama #VCS


Pack normal #VCS sedia untuk pengeposan


#VCS Better than Botox


Trial Pack #VCS


#VCS sedia untuk digunakan


#VCS untuk apa?


#VCS sebagai masker


#VCS sebagai perapi rambut


#VCS sebagai scrub badan





#VCS juga sebagai scrub muka


Kenapa mesti guna VCS


Kenapa perlu pilih Vanilla Coffee Scrub by Sego Bugo? 😉 

1) TIADA BAHAN KIMIA YANG MERBAHAYA 
👉 Bebas dari sebarang risiko apabila guna.

2) 100% BAHAN SEMULAJADI
👉 Coffee + Virgin Coconut oil

3) TERBUKTI BERKESAN
👉 Berdasarkan feedback/testimoni dari customer.

4) MELINDUNGI , PEMBAIKAN ,PENINGKATAN
👉 Lindungi kulit secara sihat dengan guna bahan semulajadi dan secara konsisten.

5) 10 KEBAIKAN
👉Anti Selulit
👉Buang Sel Kulit Mati
👉Buang Whitehead
👉Pudarkan Parut
👉Gebu & Licinkan Kulit
👉Kecutkan Jerawat
👉Hilangkan Daki
👉Legakan Gatal gatal
👉Lembapkan Kulit
👉Anti Stress

Jadi, apa tunggu lagi?
Jom layari laman web di bawah untuk dapatkan VANILLA COFFEE SCRUB by SEGOBUGO 
Better Than Botox
FB Page :  SEGOBUGO 
Instagram: segobugo
Hotline : +014-5391470


Terima kasih sudi singgah baca entri ini Cerita bergambar Vanilla Coffee Scrub by SegoBugo

Birthday Give Away By Alia

Birthday Give Away By Alia



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Birthday Give Away By Alia merupakan giveaway ke-5 untuk bulan Julai.  Tak banyak giveaway yang sempat YB join.  Entah mengapa giveaway ini pula nampak macam mudah sangat untuk disertai.  Peserta hanya perlu salin dan tampal maklumat yang disediakan.  Tiada coding ... tetapi seperti ikut coding pulak... bestkan!

Jom kita tengok ada apa dengan Birthday Give Away By Alia.  Sebelum itu YB ucapkan Selamat hari lahir kepada Alia.  Semoga berbahagia dan dimurahkan rezeki.

Birthday Give Away By Alia
Birthday Give Away By Alia



Ehem2


Baru sempat nak wat GA sempena bulan kelahiran aku bulan ni.


Hadiah akan diberikan kepada 3 orang yang bertuah.


SYARAT-SYARAT:



SYARAT PENYERTAAN



1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @aliafarhan 

3) Like PAGE VANILLA FREAK

4) Follow Instagram @gilaperfume_gilamakeup
5) Buat 1 entry bertajuk 'Birthday Giveaway By Alia'
6) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini
7) Tinggalkan link penyertaan dan email pada comment entry ini

TARIKH AKHIR 31 JULY INI....


GOOD LUCK SEMUA!


Jangan terkejut pula, perenggan di atas memang disalin bulat-bulat dari blog penganjur.  Sebab itu antara syarat yang dikenakan.

Korang jangan pula tinggalkan entri penyertaan di sini.  Tinggalkan entri penyertaan korang pada link yang terdapat pada banner di atas.  

Klik banner di atas yer.

Sekian adanya entri give away untuk kali ini.  Terima kasih kerana sudi memberikan sokongan anda untuk entri ini Birthday Give Away By Alia


Dekatkan diri dengan Penciptamu

Dekatkan diri dengan Penciptamu


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Dekatkan diri dengan Penciptamu kerana Dia lebih tahu apa yang ada di dalam hati.  Hatta apa yang terdetik dalam kotak fikiran.  Kita ini adalah hambaNya yang serba lemah yang penuh dengan kecelaruan.  Kecelaruan yang seringkali membuatkan kita alpa dan leka.  Sehinggakan kita melupakan tujuan asal kita diwujudkan didunia ini.  Justeru membuat kebaikan juga salah satu daripada jalan untuk mendekatkan diri kepada Pencipta kita yang Maha Agung.  Selain daripada membaca, mendengar dan memahami isi Al-Quran.




Mendekatlah kepada Allah semampumu (dengan memperbanyak amal shalih). Ketahuilah, sesungguhnya Anda tidak akan menemukan suatu amalan yang dapat mendekatkan Anda kepada Allah yang lebih dicintai-Nya daripada (membaca, mendengarkan dan mentadabburi) firman-firman-Nya.  (Khabbab bin al-Arat)


Akhir kalam, terima kasih sudi baca entri ini Dekatkan diri dengan Penciptamu.

25 Julai 2016

Mengalah bukan kalah

Mengalah bukan kalah



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Mengalah bukan kalah tetapi kerana memberi peluang kepada diri untuk menilai di mana silapnya. Apakah kesilapan ini kecil atau besar impaknya.  Bagaimana kita hendak menjatuhkan kesalahan dan kesilapan itu kepada orang lain sedangkan kita sendiri tidak pasti dengan keadaannya yang sebenar pada ketika itu.  Biarpun kita tahu dia memang suka mencari penyakit....




Mengalah kerana memberi peluang untuk diri mencari keamanan.

Kecelaruan yang menimpa ini kadang-kadang perlu juga diamankan dengan cara mengalah.

Biarpun perit untuk menelannya tetapi itulah yang harus dilakukan.  Agar diri ini bisa berdiri sendiri tanpa menyusahkan orang lain.

Betapalah ego kita kadang-kadang kuat menguasai diri sehingga tidak mampu mengalah dan sentiasa membayangkan bahawa kita saja yang betul.

Kejadian hari ini berkait rapat dengan kejadian beberapa hari lepas. Bagaimana hendak digambarkan?

Tetapi peristiwa ini mengajar diri untuk mengalah dan membiarkan ia berlalu dengan sendirinya. Tidak perlu diberi kawalan kerana minda kita ini amat terhad.  Kuasa kita juga terhad.

Selagi boleh belajar, belajarlah untuk menerima seadanya apa yang berlaku.

Jadikan pengajaran dan pedoman di masa hadapan.


Terima kasih sudi membaca entri ini Mengalah bukan kalah.

22 Julai 2016

Satu Pejabat Bau Sate

Satu Pejabat Bau Sate



Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Satu Pejabat Bau Sate tetapi mana rupa sate tidak kelihatan.  Pagi tadi, semasa thumb-print perasan juga kat luar tu macam ada majlis.  Tapi YB tidak kisah sangat.  Nak cepat masuk ofis, sebab dah lambat.  Masuk saja ke pejabat am, hidung ini sudah menangkap bau semacam bau ayam percik pun ada juga.  Kawan-kawan dalam ofis masing-masing dengan urusan sendiri. Dibiarkan saja mereka dengan bau seakan ayam percik.

Masuk bilik sendiri, ingatkan kot adalah sepiring ayam percik kot. Siapalah yang rajin betul pagi-pagi lagi sudah menyiapkan ayam bbq.  Bisik dalam hati.  Tetapi, bila difikirkan dengan logik akal ada ke orang buat bbq pagi-pagi nie.  Mana ada! Petang atau malam adalah.  Hehehe... saja jer nak buat kempunan kat diri sendiri.



YB ni, gambar bbq atau sate pun tiada dalam koleksi.  Jadi YB letak gambar potong kek marble dan kek batik.  Kek di atas diterima ketika tiada di ofis juga.  Ada kawan-kawan buat perjumpaan dan potluck.  YB tak dapat join kerana ada mesyuarat penting.  Memang tiada kaitan antara gambar di atas dengan tajuk entri ini.

Dipendekkan cerita hari ini, untuk menghilangkan bau sate yang semerbak mengharum dalam bilik maka terpaksalah YB buka tingkap.  Mungkin sampai petang juga lah... Tetapi tak mengapa bukan bau busuk pun cuma bau sate ini menambah lagi rasa lapar.

Korang pun suka juga makan sate kan?

Terima kasih sudi baca entri ini Satu pejabat bau sate.

Solat sunat malam hari

Solat sunat malam hari



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Solat sunat malam hari, lazimnya menjadi impian setiap orang.  Kita yang lemah ini sering juga tertewas kepada janji diri sendiri untuk bangun solat malam.



Satu rakaat shalat sunnah yang dikerjakan pada malam hari lebih baik daripada sepuluh rakaat shalat sunnah yang dikerjakan pada siang hari.  (Amru bin al-Ash)

Semoga kita dikurniakan kekuatan untuk bangun solat malam dan terus istiqamah dengan solat malam.


Terima kasih sudi baca entri ini Solat sunat malam hari

21 Julai 2016

Berkawanlah dengan orang yang benar

Berkawanlah dengan orang yang benar



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Berkawanlah dengan orang yang benar, antara perkara yang ada pada seseorang yang amalannya sempurna.  Dalam kehidupan ini, kita perlu sentiasa mencari kebenaran dalam amalan kita.  Sekadar pandangan dari penulis sahaja.  Jika ada kekurangan dan kesilapan mohon betulkan.


6 Perkara
6 Perkara


Keshalihan amal seseorang akan sempurna dengan enam perkara : 
(1) senantiasa mendekatkan diri kepada Allah dan takut pada ancaman-Nya, 
(2) berbaik sangka terhadap sesama muslim, 
(3) Menyibukkan diri dengan aib sendiri sehingga ia tidak sempat memperhatikan aib orang lain, 
(4) menutup aib saudaranya dan tidak menyebarkannya kepada orang lain dengan harapan saudaranya tersebut mau meninggalkan perbuatan maksiat dan memperbaiki perilakunya yang tidak baik, 
(5) menganggap besar kekurangan yang ada pada amalnya sehingga ia terdorong untuk meningkatkannya dan 
(6) berteman dengan orang yang ia anggap benar.
(Syaqiq bin Ibrahim)


Semoga mendapat manfaat.


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini Berkawanlah dengan orang yang benar.

20 Julai 2016

Segmen Sesuci Lebaran By Hani Rahman

Segmen Sesuci Lebaran By Hani Rahman


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Sesuci Lebaran By Hani Rahman, satu lagi entri segmen untuk hari ini.  Sebagai sokongan dan terima kasih kepada rakan blogger yang sering memberikan sokongan kepada blog YangBaik. Hani Rahman yang juga merupakan pemilik blog Jombercontest kerap kali meninggalkan komen di blog YangBaik.  Rajin dia buat segmen.  Semoga dengan sokongan ini bertambah kukuh lagi persahabatan.  Biarpun berjumpa di dalam blog sahaja.

Okey, Segmen ini dianjurkan oleh Hani Rahman bertujuan untuk menaikkan kembali trafik blog. YangBaik sokong sangat, sebabnya trafik blog YangBaik juga semakin berkurangan akibat daripada kurangnya update blog.  Bukan sahaja kerana sibuk dengan sambutan hari raya tetapi ego yang menebal iaitu M.A.L.A.S. :P

Segmen ini dianjurkan mulai 12 hingga 31 Julai 2016.

Sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger, klik banner di atas untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai segmen ini.



Terima kasih atas sokongan dan kesudian singgah baca entri ini Segmen Sesuci Lebaran By Hani Rahman.



Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot Ogos 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Assalamualaikum wbt..

Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot Ogos 2016  |  Bermula bulan depan, Lea akan update bloglist sebulan sekali. So dengan itu, sebulan sekali akan ada segmen bloglist untuk mencari bloglist baru. Jika berminat untuk masuk dalam bloglist blog Lea , bolehlah sertai segmen ni ye... Kelebihan sertai segmen seumpama ini dapat blogwalking dan tambah traffik blog... Kalau dapat masuk bloglist, mungkin akan tambahkan traffik juga. Mudah-mudahan yek...



Klik banner yer untuk sertai segmen ini



Segmen ni sangat-sangatlah simple... Cuma perlu buat follow blog, buat entry dan copy & paste aje... Pemilihan 10 blog adalah melalui random.org...

SEGMEN TAMAT : 31 JULAI 2016

Syarat Penyertaan :-

1. Follow blog Lea Azleeya


2.  Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot Ogos 2016
3.  Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry

4.  Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot Ogos 2016


Good Luck...!!


Terima kasih sudi baca enti ini  Segmen Bloglist Sotskirt.blogspot Ogos 2016

GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean

GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean merupakan entri giveaway kedua yang disertai oleh YB setelah hampir 20 hari tidak bersiaran.  Kiranya entri giveaway kedua juga untuk bulan Julai. Bulan Julai di blog YangBaik pada awalnya bermula dengan indah... tetapi biasalah ada masanya kekangan demi kekangan datang bertimpa-timpa.  Eh eh... tetiba lari topik pula.

Ini adalah entri untuk penyertaan GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean.  Akak jer yang pandai-pandai pinda tajuk tu.... nak bagi nampak kelainan sikit.  Lagipun tak pula diberi syarat mengenai tajuk.  So pandai-pandai kitalah yer.  Akak dah lama rupanya jadi pengikut Syf.Dean, tapi tak ingat bila.  Mungkin semasa Syf. Dean jadi penganjur bersama mana-mana giveaway yang lepas. Kenapa Syf. Dean?  Kerana itulah nama yang tertera pada header blog bidadarisado.  Sado ke?

Suka kan usik-mengusik nie.  Jangan ambil hati yer.  Jom kita sambung semula dengan giveaway ini.

GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean
GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean

GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean berlangsung mulai 1 hingga 31/7/2016.  Ada banyak masa lagi untuk korang turut serta.

Nak dapatkan lebih maklumat mengenai giveaway, terus saja klik banner di atas.

Jom kita meramaikan penyertaan giveaway pertama ini.


Terima kasih sudi baca dan beri sokongan kepada entri ini GIVEWAY PERTAMA edisi Raya by Syf.Dean

Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera





MINYAK WANGI BRAVEHEART




Braveheart merupakan minyak wangi lelaki khusus untuk memberi motivasi golongan ini supaya berani berhadapan dengan kehidupan, kenyataan dan segala kemungkinan.

Ia tampil menguasai seluruh jiwa pemakainya. Membangkitkan iltizam seorang lelaki  yang sempurna. Haruman penuh imaginasi. Gandingan aroma anggur yang menggiurkan, membawa mesej tersendiri pada diri pemakai. Haruman ini membawa dimensi baru untuk lelaki urban yang masih tersimpan ke jiwa kedesaannya. Ekstrak anggur, musk dan casmerewood memberi percikan nota-nota haruman yang penuh maskulin dan ikonik.

Komposisi segar ini mampu memperkasakan penampilan jejaka yang memakainya. Gabungan ramuan inilah yang diperlukan setiap lelaki hebat dalam misi berinspirasi. Lelaki di sebalik Braveheart berjiwa pelindung, gagah, penuh wibawa dan kekal romantik.




MINYAK WANGI SWEETHEART


Haruman yang telah memukau ribuan pencinta dan pengumpul minyak wangi. Diinspirasikan dengan bau tumbuhan dan boleh dibawa solat.

Sweetheart digambarkan ibarat semanis bayangan wajah, kesempurnaan dan keanggunan. Haruman ini dirumus khas dengan pati segar yang memukau kalbu berunsur haruman terpilih seperti vanilla, rose, buah plum dan mandarin.

Aroma sweetheart menjanjikan kepuasan, keseronokan dan keindahan. Setiap nota haruman ini memberikan keasyikan berbeza. Vanila mengusik peribadi pemakai dengan gaya feminin. Manakala mandarin melayangkan kesegaran, menitip kecergasan. Nota haruman buah plum membangkitkan energi dan kemanisan.

Kelebihan & Keunikan Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart

Minyak wangi keluaran DD Cosmetics diinspirasi dengan bau tumbuhan dan semulajadi serta boleh dibawa solat. Pati minyak wangi Braveheart dan Sweetheart diimport dari Paris. Kemudian, ekstrak haruman ini diformulasikan mengikut kesesuaian dan cita rasa pengguna Malaysia. 

Haruman ini mampu bertahan 12 hingga 24 jam sehari dan bergantung dengan aktiviti yang dilakukan.

Harga mampu milik juga ditawarkan kepada pengguna iaitu hanya RM49.90 sebotol yang berukuran 30 ml manakala untuk Sabah Sarawak hanya RM59.90.

PEMBELIAN SECARA ONLINE VIA STOKIS KERINCHI – KIOSK ONLINE TERMURAH

Kerinchi.com merupakan pemborong, pengedar dan penjual online pelbagai produk kecantikan, kesihatan bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan seluruh Malaysia.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Kerinchi.Com ini ialah D’Herbs, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Jamu Ratu Dara, Jamu Mirafica Plus dan DD Cosmetics

Instagram : @KerinchiDotCom
WhatsApp: 018-233 1211


DD Cosmetics sangat mengalu-alukan mereka yang berminat untuk mendaftar menjadi stokis dan ejen. Sebarang pertanyaan mengenai produk boleh hubungi:-

WhatsApp: 019-2018 014





SILA JAWAB SOALAN-SOALAN BERIKUT
  1. Umur anda? 43 tahun 
  2. Jantina anda? Perempuan
  3. Saya patut dipilih oleh DD Cosmetics dan seterusnya bersetuju untuk membuat entri review minyak wangi Braveheart / Sweetheart berdasarkan pengalaman saya kerana saya suka kepada wangian, terutama wangian yang baru seperti SWEETHEART dan BRAVEHEART.  Selain dari itu saya juga sedang membina kekuatan untuk menulis semula.  Menulis mengenai wangian pastinya satu pengalaman sesuatu yang indah dan menarik.


Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 19 hingga 29 Julai 2016 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama DD Cosmetics dalam mencari 15 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.


Terima kasih kerana membaca entri ini Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics Di Mialiana.com


Mood yang ceria

Mood yang ceria


Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mood yang ceria


1 Julai 2016

Terima kasih rakan blogger #5.2016

Terima kasih rakan blogger #5.2016



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Terima kasih rakan blogger #5.2016 yang telah berada di dalam bloglist blog YangBaik pada bulan Mei hingga Jun 2016.  Ada yang masuk di pertengahan bulan Mei dan tak kurang juga yang masuk pada penghujung bulan Mei.  Oleh kerana sekarang sudahpun masuk bulan Julai maka senarai ini akan dibubarkan dan digantikan dengan senarai baru.




Senarai rakan blogger #5.2016 





Jom blogwalking ke blog mereka.  Boleh tambah kenalan dan ketahui aktiviti rakan blogger.  Jangan terkejut ada di antara blog di atas termasuk dalam senarai bloglist yang baru.  


Terima kasih atas kesudian singgah baca entri ini.  Terima kasih rakan blogger #5.2016

Lebuh raya utama dijangka sesak

Lebuh raya utama dijangka sesak



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Lebuh raya utama dijangka sesak mulai hari ini, berikutan cuti perayaan Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba tidak berapa lama lagi.  Tunggu sahaja pengumuman oleh penyimpan mohon besar pada Isnin malam.  Apakah kita akan menyambut hari raya pada hari Selasa atau Rabu.  Macam suspen jer.

Baiklah seterusnya kita baca dulu berita yang disediakan untuk entri kali ini.

KUALA LUMPUR, Jumaat – Aliran trafik di beberapa lebuh raya utama kelihatan lancar pagi ini, namun dijangka mulai sesak pada sebelah petang.

Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) berkata, aliran trafik di lebuh raya utama termasuk Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 1 dan 2 masih lagi terkawal.

“Bagaimanapun, aliran trafik dijangka bertambah pada petang ini berikutan peningkatan jumlah warga kota meninggalkan ibu negara untuk pulang ke kampung halaman masing-masing bagi menyambut Aidilfitri,” katanya.

Beliau berkata, beberapa kawasan di LPT dijangka mengalami kesesakan dengan trafik bergerak perlahan petang ini di lebuh raya itu.

“Trafik dijangka akan bergerak perlahan dari Slim River menuju ke Sungkai, Plaza Tol Gombak ke pantai timur dan dari Tol Duta menghala ke utara,” katanya.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi talian bebas tol Plusline di 1800-88-0000 dan laman Twitter di www.twitter.com/plustrafik atau talian LLM di 1800-88-7752 serta laman Twitter di www.twitter.com/llminfotrafik.-

20140131-msh
Sumber berita ini disalin semula dari laman ismaweb.net.

Justeru untuk mengelakkan daripada terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, pastikan laluan yang anda pilih adalah betul dan pada masa yang sesuai.

Pastikan juga kenderaan dalam keadaan baik dan selamat digunakan untuk perjalanan jauh yang bakal mengundang tempoh masa yang luar biasa.  Dapatkan panduan lengkap penjagaan kereta di sini (klik jer).


Sementara itu, terima kasih sudi baca entri ini Lebuh raya utama dijangka sesak

Zurich Life - CPUV Terakhir Bulan Jun

Zurich Life - CPUV Terakhir Bulan Jun



Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Zurich Life - CPUV Terakhir Bulan Jun, mula melekat pada 28 Jun 2016.  Lambat sikit update sebab YB sibuk dengan tugas lain.  Sekarang pun sibuk juga tetapi nak juga menyibuk update entri CPUV, sebab nak jaga hati Nuffnang.  Mana tahu kerap kali update pasal CPUV, ditambah lagi dengan CPUV.  Pada mulanya ingatkan CPUV akan bertambah lagi, rupanya tidak.  Tunggu sajalah bulan CPUVB bulan Julai pula.



Zurich Life Wellness, menawarkan pelbagai agenda menarik bukan sahaja polisi insuran tetapi permainan atas talian pun ada juga.  Nak tahu, klik saja promoted conten yang bertebaran di blog YB.


Terima kasih atas kunjungan ke entri ini Zurich Life - CPUV Terakhir Bulan Jun

Selamat Datang Julai

Selamat Datang Julai


Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Selamat datang Julai.  Telah masuk fasa setengah tahun yang kedua, baru YB tergerak nak buat entri menyambut kehadiran bulan Julai.  Masih banyak lagi urusan tertangguh dari bulan Jun yang perlu dibawa ke bulan Julai.  Mudah-mudahan dapat diselesaikan segera sebelum berakhirnya bulan Julai.   Julai, masa yang agaknya sesuai untuk perbaharui azam, yang mana dah kurang relevan atau langsung tidak masuk akal boleh lah disimpan atau dikaji semula.


Bunga Lakspur.  Sumber

Bulan Julai turut dikaitkan dengan Bunga Lakspur. Arti bunga lakspur adalah ikatan cinta yang kuat. Ada arti yang berbeda untuk setiap warna. Lakspur pink menunjukkan suka menentang, bunga lakspur putih mengungkapkan kesenangan, dan cinta pertama biasanya dilambangkan dengan bunga lakspur ungu. (sumber)

Apapun semoga perjalanan hidup kita sentiasa menuju kebaiktan dan dipermudahkan serta sentiasa dikelilingi kebahagian dan rahmat dariNya.


Terima kasih kerana baca entri ini Selamat Datang Julai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...