FOLLOWER

31 Mac 2016

Pulut kuning tanak bertelur dadar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pulut kuning tanak bertelur dadar



Pulut kuning memang sinonim dalam budaya Melayu.

Masa zaman kanak-kanak dulu pernah tengok arwah mak dan tok buat pulut kuning, nampak macam susahnya.  Tu belum tunggu nak makan lagi, siap bercatu. Budak-budak tak boleh makan pulut banyak-banyak nanti kembong perot.  Masa tu kita akur saja dengan cakap orang tua.  Tiada lah nak bantah atau banyak soal.  Janji dapat makan cukuplah, sikit pun tidak mengapa kerana bukan selalu dapat makan pulut kuning.

Berbeza dengan zaman sekarang, pulut kuning boleh didapati pada bila-bila masa.  Tambahan bila dah pandai buat sendiri.  Masak pulut kuning bukan tunggu nak belajar atau berguru.  Cukup dengan tengok macam mana orang buat lepas tu bacalah resepi kat mana-mana yang terjumpa.


Pulut kuning tanak bertelur dadar
Pulut kuning tanak bertelur dadar

Kalau tak silap rasanya entri ini merupakan entri kedua mengenai pulut kuning, dengan resepi yang sama.

Pagi-pagi lagi gigih menanak pulut kuning.  Tanak?  Ye, bukan kukus.  Sebab tanak lebih cepat dan mudah cuma hasilnya tidak berapa cantik.  Yang penting jaga api dapur, biar perlahan paling perlahan.

YB pernah juga buat pulut kuning kukus.  Rasanya tak berbaloi sebab bila kukus banyak kerja. Lagipun buat sikit saja untuk makan anak beranak.  Rasanya lebih kurang sama jer.  Hahaha... jangan kata YB buat ajaran sesat pula.

Ikut citarasa dan kreativiti masing-masing lah yer.

Pulut kuning kesukaan anak-anak.  Tak sempat buat rendang, makan saja dengan telur goreng dadar yang digulung.  Semuanya serba ringkas.  Habis juga sepiring anak-anak makan pagi tadi sebelum pergi sekolah.

Cubalah buat pulut tanak sendiri.  Tak susah airnya sama banyak dengan beras pulut dan masak guna api paling kecil.  Kalau masak guna rice cooker lagi mudah.  Selamat mencuba :D


Sekian,  Terima kasih sudi baca entri Pulut kuning tanak bertelur dadar

Nasihat secara rahsia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Nasihat secara rahsia


Tiada siapa yang suka kecoh-kecoh.  Buat silap sikit heboh sekampung.  Habis semua orang tahu apa yang yang telah dia buat, dari orang tidak kenal sampai orang yang dah kenal lama.  Di mana nak disorokkan air muka ini.  Rasanya dah tebal lebih seinci atau mungkin lebih tebal lagi dari itu.  

Tetapi ada orang kesah ke kulit muka kau tebal ke nipis ke.  Janji apa yang mereka nak cakap dah lepas, tanpa mengira secalitpun apa perasaan kau ketika berita itu disebarkan.

Itulah lumrah yang biasa terjadi dalam hidup kita seharian.  Seboleh-bolehnya elakkan daripada mengeluarkan kenyataan yang boleh menjatuhkan air muka orang.  Walaupun untuk contoh tetapi tidaklah perlu sampai menjatuhkan aib orang lain.

Gambar hiasan


Barangsiapa menasihati saudaranya secara rahasia, maka ia telah menasihatinya dan menghiasinya. Dan barangsiapa yang menasihati saudaranya secara terang-terangan (di hadapan orang banyak), maka ia telah mencemarkan nama baiknya dan mengkhianatinya.
(Imam asy-Syafi'i)


Terima kasih atas perhatian yang diberikan untuk entri Nasihat secara rahsia.



30 Mac 2016

Belian Pertama di Zalora

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Belian Pertama di Zalora




Belian Pertama di Zalora
Belian Pertama di Zalora


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nota: Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.

Hidupkan cahaya dalam hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hidupkan cahaya dalam hati


Kebaikan menghidupkan cahaya dalam hati dan kekuatan dalam beramal. Sedangkan keburukan menyebabkan kegelapan dalam hati dan kelemahan dalam beramal.  (al-Mu'tamir bin Sulaiman at-Taimi)


gambar haisan




29 Mac 2016

Mudah saja hendak menulis

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mudah saja hendak menulis



Mudah saja hendak menulis, apatah lagi tulis tajuk yang nampak macam berat sebelah.  Itulah antara hakikat yang akan kita dengar walaupun orang tidak bercakap terus kepada kita tentang apa yang kita tulis.  Kadang-kadang itu semua mainan perasaan kita kerana kita sering mendengar orang bercakap benda yang sama atas tulisan orang lain.  Bila kita menulis sendiri kita akan jangka orang lain juga akan mengata begitu.

Itulah hakikat kehidupan.  Kita lazimnya mendengar apa yang orang lain cerita mengenai orang lain. Jarang sangat kita mendengar orang lain bercerita terus kepada kita mengenai apa yang kita tulis atau kita buat.  Secara lazimnya kita mendengar dari orang lain bukan terus dari orang hendak mengata kita.

gambar hiasan

Kita kadang-kadang menjadi pemerhati untuk apa yang orang lain kata mengenai kita.  Kita tidak mampu menjawab balik apa yang kita dengar kerana kita tidak tahu dari mana puncanya.  Hatta untuk mengucapkan terima kasih juga tidak mampu kita ungkapkan.

Kepada siapa ungkapan terima kasih itu harus dilontarkan?  Sedangkan kita tidak pasti apakah benar dia yang ungkapkan.  Atau beranikah kita untuk bersemuka dengan orang itu untuk mendapatkan penjelasan.

Jelas kita sebenarnya lemah... suara kita tidak terungkap lantaran itu siapa yang mendengarnya. Hanya kita.


gambar hiasan

Melihat kepada alam ini betapalah indahnya ciptaan Tuhan.  Betapalah kita ini hanya berupaya mengubahnya dengan kudrat dan idea yang dilimpahkan kepada kita olehNya.


Antara marah dan kasihan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara marah dan kasihan


Kemarahan pada ahli maksiat hanya terjadi ketika pandangan anda tertuju ke arah mereka. Namun ketika anda berfikir tentang hukuman akhirat yang akan mereka terima, maka rasa kasihan akan menyergap hati Anda.  (Abu Sufyan ad-Darani)



28 Mac 2016

PENCARIAN BLOGLIST BLOG TENGKUBUTANG.COM 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


PENCARIAN BLOGLIST BLOG TENGKUBUTANG.COM 2016


Sudah agak lama YB tidak menulis panjang dalam entri segmen atau giveaway.  Kali ini rasanya seperti hendak menulis panjang lebar, tengok pula idea datang atau tidak masa menulis.  Jangan-jangan nanti tulis panjang lebar tiada pula orang yang membacanya.  

Tidak mengapalah.  Tulisan ini sekadar pengenalan untuk entri penyertaan bagi PENCARIAN BLOGLIST BLOG TENGKUBUTANG.COM 2016.  Sebagai sokongan kepada rakan blogger yang merupakan seorang peminat kucing.

PENCARIAN BLOGLIST BLOG TENGKUBUTANG.COM 2016
PENCARIAN BLOGLIST BLOG TENGKUBUTANG.COM 2016

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai segmen ini sila klik pada banner kucing yang comel di atas.

Sebagai maklumat tambahan YB sekadar ingin berkongsi dengan pembaca semua, penganjur akan memilih 15 blog untuk ditempatkan di blogslistnya.   Siapa yang bernasib baik itu kita tidak tahu kan. Dan pastinya sebagai peserta YB juga mengharapkan blog yang baik akan terpilih antara 15 blog yang bertuah.

Selamat bersegmen kepada semua.

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger Tengkubutang.

Segmen tamat pada 15 April 2016.


Terima kasih atas sokongan anda untuk entri Pencarian Bloglist Blog Tengkubutang.com 2016.

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY


[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]



Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 

Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016





Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :



1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)

2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)

3) Buat 1 Entri blog

4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .

5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016


Ok, selamat bergiveaway !


Hadirkan hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Hadirkan hati


Tidaklah seorang hamba menghadap (beribadah) kepada Allah dengan menghadirkan hatinya, melainkan Allah akan menghadapkan hati orang-orang yang beriman kepadanya, hingga mereka mencintainya.  (Harom bin Hayyan)






Terima kasih singgah baca entri Hadirkan hati

26 Mac 2016

Salah satu bentuk kelalaian

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Salah satu bentuk kelalaian


Salah satu bentuk kelalaianmu terhadap dirimu sendiri adalah Anda berpaling dari Allah, yaitu saat Anda melihat sesuatu yang dimurkai oleh-Nya, lalu Anda berlalu begitu saja tanpa melakukan amar ma'ruf nahi munkar karena takut kepada orang yang tidak bisa memberikan manfaat maupun mudharat bagi Anda.  (Abu Abdurrahman al-'Umari az-Zahid)




Semoga kita terhindar dari kelalaian yang memudaratkan kita.



25 Mac 2016

GIVEAWAY by RosNordin

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



GIVEAWAY by RosNordin



Geram rasanya bila terlepas banyak peluang join giveaway.  Bila hampir seminggu atau lebih YB tidak dapat update blog gara-gara kesihatan yang tidak mengizinkan.  Bila dah dah tak sihat semangat pun apa lagi turut sama merudum.

Kali ini YB tidak lepaskan peluang untuk menyertai Giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger Ros Nordin.  Giveaway yang menarik kerana selain daripada dapat menambah kenalan hadiah yang ditawarkan juga menarik.

Nak tengok apa hadiah yang ditaawarkan?  Jom kita lihat sama-sama.
GIVEAWAY by RosNordin
Giveaway by RosNordin

Klik banner di atas untuk melihat syarat-syarat yang mudah dan ringkas.  Jangan takut-takut.  tak rugi apa-apa kalau korang klik banner di atas.  :D

Hadiah yang ditawarkan


Antara hadiah yang ditawarkan oleh penganjur ialah:

  1. MANGO Zip Cosmetic Case yang simple dan cantik with small souvenir inside, 1 x 5 Pemenang Bertuah.
  2. The Body Shop GIFT 1 x 5 Pemenang Bertuah
  3. 1 x Slim Leather Case - Red
  4. 1 x Bumper Case - Silver
  5. dan... hadiah misteri

Menarik kan hadiahnya.  YB berharap dapat memenangi salah satu hadiah yang ditawarkan.  Mana tahu rezeki memasing kan.

Okey, jom kita meriahkan giveway ini.  Sila klik banner di atas untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Terima kasih kerana sudi memberikan sokongan untuk entri Giveaway by RosNordin.  Semoga givaway ini mendapat sambutan dan hasrat penganjur juga tercapai.


Usrah Coffee Penghilang Dahaga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Usrah Coffee Penghilang Dahaga


Diam tak diam. Timbul dengan Usrah Coffee pula.  YB sebenarnya sudah hampir seminggu tidak menghidup ais.  Asyik minum air masak kosong atau air teh o panas.  Apa tidaknya sudah seminggu demam dan baru saja baik.  Demam panas dan disusuli dengan batuk.  Satu kombinasi yang amat baik sekali ketika musim panas ala-ala El-Nino datang melanda negara kita.

Usrah Coffee
Usrah Coffee

Green Tea dari Usrah Coffee.  Green Tea ini dibelanja oleh rakan sepejabat yang telah lama berjanji.  Tanpa disangka hari ini dia telah menggirangkan YB dengan Green Tea ini.  YB belum belum pernah cuba lagi kopi-kopi lain keluaran Usrah Coffee.

Balik pejabat hari ini rasanya tidak sempat singgah atau cari Usrah Coffee.  Mungkin esok atau lusa boleh lah ajak encik suami mencari di manakah lokasi rahsia Usrah Coffee.

Terima kasih sahabat yang telah belanja YB Green Tea kesukaan.



Segmen Blogwalking + Bloglist #3

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




(klik banner kalau nak join)


1st Giveaway by Semanis Anggur

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Assalamualaikum….

Atas permintaan rakan fa ni cik puan Semanis Anggur. Dengan lafas Bis'milahhirahmannirahim, fa melancarkan GA dari Semanis Anggur bermula hari ini. GA ni bertujuan mencari like dan follower yang ke 250..Harap korang sudi undi. Jommmm join GA !! #250



Hadiah :
Topup RM10 X 2 pemenang
Bloglist(May) Greenfarra X 5 blog
Bloglist(May) Semanis Anggur X 5 blog
BLOG REVIEW di Greenfarra X 2blog
BLOG REVIEW di Semanis Anggur X 2blog
*2 hadiah misteri kepada 2 pemenang misteri #250

Date : 24 Mac – 15 April 2016

KLIK BANNER UNTUK JOIN....

Abam Kie's First Giveaway

Assalamualaikum dan selamat sejahtera




Sila klik banner di atas jika mahu join


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bersyukur kepada Allah kerana Abam Kie berjaya menganjurkan giveaway buat julung kalinya. Jutaan terima kasih kepada barisan rakan blogger yang sudi menaja giveaway ini.

Berikut adalah senarai hadiah yang bakal menanti para pemenang bertuah:

1. Top up RM10 X 1 pemenang oleh PeRdU cINta
2. Hijab pin dan Viscose Printed Wide Shawl X 1 pemenang oleh Aksara Biru
3. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Najwa Zahid
4. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Ayuni Rafilah
5. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Julia Jamaludin
6. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Mommy Irra
7. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Ina Zalina
8. Top up RM20 X 1 pemenang oleh Miss Fifi
9. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Cik Nor
10. Buku resepi X 2 pemenang oleh Abam Kie

Kawan2 nak join? Ikut je langkah2 di bawah ini satu-persatu:

1. Follow blog Abam Kie dan penaja2 berikut. Ini wajib dipatuhi, OK?


2. Add Google+ berikut jika anda ada profil Google+. Kira macam sunat la...


3. Letakkan link www.irrayyan.com di dalam bloglist anda sehingga tamat giveway ini.

4. Buat entri bertajuk "Abam Kie's First Giveaway"

5. Letak banner di atas di dalam entri GA anda dan backlinkkan ke blog ini. Atau kalau nak lebih mudah cuma copy and paste html code di bawah ini.

6. Publish your entry and leave your GA link in the comment form below.

7. Done!


P.S. Syarat2 tu nampak macam banyak tapi sila buat sikit2. Lama2 siap la tu. Terima kasih diatas kesabaran anda.......


12 Mac 2016

Tiada lagi laporan dan aduan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tiada lagi laporan dan aduan

Secara peribadi, laporan itu kadang-kadang menyusahkan tetapi perlu juga dibuat supaya aktiviti yang dilakukan diketahui orang terutama bos kita. Tetapi ada ketika laporan itu dianggap sebagai mengada-ngada seolah-olahnya kita sengaja nak buat "report".




Pastinya salah anggap itu akan mengecewakan kita. Boleh jadi akan melemahkan semangat dan menjatuhkan reputasi kita.

Andai itu anggapan kita.

Hidup mesti diteruskan. Pastinya ada jalan yang terbaik bagi setiap persoalan. Bergantung kepada bagaimana kita menguruskan perasaan.

posted from Bloggeroid

11 Mac 2016

Bloglist Bulan Mac Biskut Semperit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bloglist Bulan Mac Biskut Semperit


Biskut Semperit bukan sahaja sedap di makan ketika hari raya tetapi sudah boleh dinikmati setiap masa.  Hanya ianya menjadi nostalgia apabila dimakan pada pagi hari raya.  Entri ini bukanlah hendak bercerita mengenai keenakan biskut semperit.  Entri ini dibuat untuk menyatakan kegembiraan kerana blog YB termasuk dalam senarai bloglist di blog Biskut Semperit, bersempena dengan segmen yang pernah dianjurkan.  

Bloglist Bulan Mac Biskut Semperit
Bloglist Bulan Mac Biskut Semperit

Untung badan, penganjur mencari 15 blog untuk diletakkan dalam senarai bloglist.  Memandangkan hanya 11 orang blogger sahaja yang menyertai maka secara automatik semua blog peserta telah menang tanpa bertanding.  Tak perlu penganjur susah-susah.  

Mungkin penganjur perlu memudahkan penyertaan bagi menarik lebih ramai rakan blogger menyertai segmen atau contest yang dianjurkan.  Biar banyak penyertaan, banyak saingan, bertambah sengit. :D

Namun begitu usaha penganjur dalam menganjurkan segmen ini, YB sanjung kerana bukan mudah hendak menganjurkan segmen atau yang seangkatan dengannya.

Rezeki masing-masing kan.  Lepas ni... mungkin ada segmen dapat hadiah biskut semperit pulak kot.


Terima kasih atas kesudian singgah dan baca entri Bloglist Bulan Mac Biskut Semperit

Segmen Bloglist Kataubaid.com Mac 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


 Segmen Bloglist Kataubaid.com Mac 2016


Blog Kataubaid.com sedang mencari 5 blog untuk di senaraikan dalam Bloglist Mac dan April 2016. YB berharap dengan penyertaan ini blog YB akan termasuk dalam senarai bloglist di blog kataubaid.com.  Kalau tak dapat pun tak mengapa, sekurang-kurangnya masuk dalam senarai peserta, dapat juga tumpang link dari blog kataubaid.com.


Segmen Bloglist Kataubaid.com
Segmen Bloglist Kataubaid.com

Blog Kataubaid.com sedang mencari 5 blog untuk di senaraikan dalam Bloglist Mac dan April 2016 . Untuk menyertai segmen bloglist kataubaid.com , boleh ikut cara-caranya seperti di bawah :

1. Follow Blog kataubaid.com
2. Like page -- > kataubaid .
3. Copy Coding di bawah ini dan pastekan di blog anda dan publish.
4. Pastekan Url entri anda di ruangan komen .
5. Selesai.

5 blog akan di pilih untuk menjadi bloglist kataubaid.com untuk bulan Mac dan April 2016 . Tarikh penyertaan bermula dari 10 Mac -12 Mac 2016 sahaja . Semoga dengan adanya blog korang dalam bloglist kataubaid.com dapat membantu menambah traffic blog anda setiap hari .

Jemput join ya !

Sekian.


Terima kasih sudi baca dan sokong Segmen Bloglist Kataubaid.com Mac 2016


Segmen Blogwalking By Seindahcerita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Syarat-syarat Penyertaan
  1. Sila Follow Blog SEINDAHCERITA
  2. Sila Like Page SEINDAHCERITA  
  3. Sila Follow Twitter @nieylanadia
  4. Sila Follow Instagram @nieylanadia
  5. Buat entri bertajuk " Segmen Blogwalking By Seindahcerita "
  6. Copy banner segmen dan link kan semula ke entri ini. 
  7. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.

    atau
  8.  Copy je semua code yang ade dekat ruangan kotak di bawah ni dan paste kan di HTML, dan publish. Senang kan.. :)

Bonus!
  • Sempena bulan Birthday Nieyl bulan nie, nieyl akan pilih 5 Blog yang bertuah melalui perkhidmatan random.org untuk menjadi bloglist nieyl :)

Terima kasih sudi baca entri dan sokong Segmen Blogwalking By Seindahcerita

Jumaat Penghulu Segala Hari

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Jumaat penghulu segala hari


Ya Allah

Perbaikilah agamaku, yang menjadi perkara paling penting padaku
Perbaikilah duniaku, yang menjadi tempat kehidupanku
Perbaikilah akhiratku, yang menjadi tempat kembaliku
Jadikanlah hidup ini sebagai tambahan segala kebaikan bagiku
Jadikanlan kematian itu sebagai istirahatku daripada segala kejahatan
(HR Muslim)


Jumaat Penghulu Segala Hari
Jumaat Penghulu Segala Hari



Jumaat Penghulu Segala Hari
Jumaat Penghulu Segala Hari


Terima kasih sudi singgah baca entri Jumaat Penghulu Segala Hari

10 Mac 2016

Blogwalking Segment by kasihjuju.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Blogwalking Segment by kasihjuju.com


Ini adalah entri penyertaan YB dalam Segmen Blogwalking yang dianjurkan oleh kasihjuju.com. Berikut adalah kenyataan yang diambil dari segmen berkenaan.

Untuk makluman, segmen ini akan berlangsung selama seminggu sahaja. Cepat-cepat join okeh. Banyak kebaikan kalau korang join segmen macam ni. Antaranya, korang dapat kenal dengan rakan-rakan blog yang lain, boleh tengok design blog diorang yang cun-melecun dan yang paling penting dapat tingkatkan follower blog.

Blogwalking Segment by kasihjuju.com
Blogwalking Segment by kasihjuju.com

Klik banner di atas untuk ikut serta dalam segmen ini.

Syarat-syarat penyertaan:


1/ Sila follow blog saya ye.
2/ Like fanpage saya -->
3/ Buat entri bertajuk " Blogwalking Segment by kasihjuju.com "
4/ Copy banner segmen dan link kan semula ke entri ini.
5/ Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.


Dan yang paling best, penganjur segmen akan pilih 5 blog bertuah untuk dimasukkan dalam senarai bloglist special yang akan penganjur segmen create lepas habis segmen ni. Pemilihan akan dibuat berdasarkan top refferal dan juga menggunakan kaedah random.org.



Terima kasih sudi singgah baca dan sokong Blogwalking Segment by kasihjuju.com

9 Mac 2016

Segmen #FamilyBlogger

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen #FamilyBlogger


Segmen #FamilyBlogger



Nota:  Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.



Terima kasih sudi singgah baca dan sokong 
Segmen #FamilyBlogger

Giveaway Holiday Bersama Mak Long!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


 Giveaway Holiday Bersama Mak Long!



Giveaway Holiday Bersama Mak Long!
 Giveaway Holiday Bersama Mak Long!





 Nota:  Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.


Terima kasih sudi singgah baca dan sokong 
Giveaway Holiday Bersama Mak Long!


Segmen Bloglist By Aina

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Segmen Bloglist By Aina


Segmen Bloglist By Aina



Nota:  Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.



Terima kasih sudi singgah baca dan sokong Segmen Bloglist By Aina


Ekspo Selangkah ke UiTM 2016 [ESKU]

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Ekspo Selangkah ke UiTM 2016 [ESKU]


ESKU 2016
ESKU 2016


Jadual ESKU 2016


Nota:  Wordless Wednesday, hari di mana blogger seluruh dunia membuat entri Wordless Wednesday. Apa itu Wordless Wednesday (WW) ini? Ia merupakan entri dari blogger seluruh dunia tanpa sebarang ayat atau keterangan, hanya semata gambar, dan pengunjung boleh interprestasi dengan pandangan masing-masing menerusi ruangan komen entri tersebut.

Hargai Apa Yang Telah Orang Lain Tulis, Tolong Biarkan Credit Ini ... 

Terima kasih sudi singgah baca Ekspo Selangkah ke UiTM 2016 [ESKU]

8 Mac 2016

Gerhana Matahari di Malaysia 9 Mac 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Gerhana Matahari di Malaysia 9 Mac 2016


Pada 9 Mac 2016 nanti, bermula sebaik sahaja matahari terbit, seluruh Malaysia akan dapat menyaksikan Fenomena Gerhana Matahari Separa.

Fenomena Gerhana Matahari umumnya boleh berlaku apabila 3 jasad besar di angkasa lepas, Bumi, Bulan dan Matahari berada di dalam kedudukan selari.

Hasil daripada kedudukan yang unik ini, jasad Bulan akan berupaya menutupi jasad Matahari, lalu akan mengakibatkan bentuk matahari di langit menjadi tidak bulat seperti biasa, dan akan kelihatan seolah-olah hilang sebahagiannya.

Pada lokasi-lokasi tertentu, jasad matahari akan hilang keseluruhannya, lalu terjadilah fenomena Gerhana Matahari Penuh. Pada 9 Mac nanti, hanya negara Indonesia sahaja yang bernasib baik dapat melihat fenomena ini. InsyaAllah saya sendiri akan ke sana untuk cuba merakam fenomena tersebut.

Bagi anda di Malaysia, anda akan dapat melihat sebahagian besar matahari tertutup (bukan sepenuhnya). Fenomena yang ini dikenali sebagai fenomena Gerhana Matahari Separa.

Kali terakhir penduduk Malaysia dapat melihat fenomena Gerhana Matahari Separa ialah pada bulan Januari 2010.

Gerhana Matahari 9 Mac 2016
Gerhana Matahari di Malaysia
sumber: Falak Online

Melaksanakan Solat Gerhana

Jika seseorang menyaksikan gerhana, hendaklah ia melaksanakan solat gerhana sebagaimana tata cara yang nanti akan kami utarakan, insya Allah.
Lalu apa hukum solat gerhana? Pendapat yang terkuat, bagi siapa saja yang melihat gerhana dengan mata sendiri, maka ia wajib melaksanakan solat gerhana.
Dalilnya adalah sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam ,
فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمَا فَافْزَعُوا إِلَى الصَّلاَةِ
” Jika kalian melihat gerhana tersebut (matahari atau bulan) , maka bersegeralah untuk melaksanakan solat. ” 2
Kerana dari hadits-hadits yang menceritakan mengenai solat gerhana mengandungi kata perintah (jika kalian melihat gerhana tersebut, solatlah: kalimat ini mengandungi perintah). Padahal menurut kaedah ushul fiqih, hukum asal perintah adalah wajib . Pendapat yang menyatakan wajib inilah yang dipilih oleh Asy Syaukani, Shidiq Hasan Khoon, dan Syaikh Al Albani rahimahumullah .

Catatan : Jika di suatu daerah tidak nampak gerhana, maka tidak ada keharusan melaksanakan solat gerhana. Kerana solat gerhana ini diharuskan bagi siapa saja yang melihatnya sebagaimana disebutkan dalam hadits di atas.

Waktu Pelaksanaan Solat Gerhana


Waktu pelaksanaan solat gerhana adalah mulai ketika gerhana muncul sampai gerhana tersebut hilang.
Dari Al Mughiroh bin Syu’bah, Rasulullah shallallahu ’alaihi wasallam bersabda,
إِنَّ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ آيَتَانِ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ ، لاَ يَنْكَسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ ، فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمَا فَادْعُوا اللَّهَ وَصَلُّوا حَتَّى يَنْجَلِىَ
” Matahari dan bulan adalah dua tanda di antara tanda-tanda kekuasaan Allah. Kedua gerhana tersebut tidak terjadi kerana kematian atau lahirnya seseorang. Jika kalian melihat keduanya, berdo’alah pada Allah, lalu solatlah hingga gerhana tersebut hilang (berakhir).” 3

Solat gerhana juga boleh dilakukan pada waktu terlarang untuk shalat. Jadi, jika gerhana muncul setelah Asar, padahal waktu tersebut adalah waktu terlarang untuk solat, maka solat gerhana tetap boleh dilaksanakan. Dalilnya adalah:
فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُمَا فَافْزَعُوا إِلَى الصَّلاَةِ
” Jika kalian melihat kedua gerhana matahari dan bulan, bersegeralah menunaikan solat.”4
Dalam hadits ini tidak dibatasi waktunya. Bila-bila saja melihat gerhana termasuk waktu terlarang untuk solat, maka solat gerhana tersebut tetap dilaksanakan.

Hal-hal yang Dianjurkan Ketika Terjadi Gerhana


Pertama : perbanyaklah zikir, istighfar, takbir, sedekah dan bentuk ketaatan lainnya.
Dari ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha , Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
إِنَّ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ آيَتَانِ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ ، لاَ يَنْخَسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ ذَلِكَ فَادْعُوا اللَّهَ وَكَبِّرُوا ، وَصَلُّوا وَتَصَدَّقُوا
” Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda di antara tanda-tanda kekuasaan Allah. Gerhana ini tidak terjadi karena kematian seseorang atau lahirnya seseorang. Jika melihat hal tersebut maka berdo’alah kepada Allah, bertakbirlah, kerjakanlah shalat dan bersedekahlah .” 5

Kedua : keluar mengerjakan shalat gerhana secara berjama’ah di masjid.

Salah satu dalil yang menunjukkan hal ini sebagaimana dalam hadits dari ’Aisyah bahwasanya Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam mengendari kendaraan di pagi hari lalu terjadilah gerhana. Lalu Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam melewati kamar istrinya (yang dekat dengan masjid), lalu beliau berdiri dan menunaikan shalat.

Dalam riwayat lain dikatakan bahwa Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam mendatangi tempat shalatnya (yaitu masjidnya) yang biasa dia shalat di situ. 7
Ibnu Hajar mengatakan, ”Yang sesuai dengan ajaran Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam adalah mengerjakan shalat gerhana di masjid. Seandainya tidak demikian, tentu shalat tersebut lebih tepat dilaksanakan di tanah lapang agar nanti lebih mudah melihat berakhirnya gerhana.” 8

Lalu apakah mengerjakan dengan jama’ah merupakan syarat shalat gerhana? Perhatikan penjelasan menarik berikut.

Syaikh Muhammad bin Sholeh Al Utsaimin mengatakan, ”Shalat gerhana secara jama’ah bukanlah syarat. Jika seseorang berada di rumah, dia juga boleh melaksanakan shalat gerhana di rumah. Dalil dari hal ini adalah sabda Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam,
فَإِذَا رَأَيْتُمْ فَصَلُّوا
”Jika kalian melihat gerhana tersebut, maka shalatlah”. 9

Dalam hadits ini, beliau shallallahu ’alaihi wa sallam tidak mengatakan, ”(Jika kalian melihatnya), shalatlah kalian di masjid.” Oleh karena itu, hal ini menunjukkan bahwa shalat gerhana diperintahkan untuk dikerjakan walaupun seseorang melakukan shalat tersebut sendirian. Namun, tidak diragukan lagi bahwa menunaikan shalat tersebut secara berjama’ah tentu saja lebih utama (afdhol). Bahkan lebih utama jika shalat tersebut dilaksanakan di masjid karena Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam mengerjakan shalat tersebut di masjid dan mengajak para sahabat untuk melaksanakannya di masjid. Ingatlah, dengan banyaknya jama’ah akan lebih menambah kekhusu’an. Dan banyaknya jama’ah juga adalah sebab terijabahnya (terkabulnya) do’a.” 10


Ketiga : wanita juga boleh shalat gerhana bersama kaum pria
Dari Asma` binti Abi Bakr, beliau berkata,
أَتَيْتُ عَائِشَةَ – رضى الله عنها – زَوْجَ النَّبِىِّ – صلى الله عليه وسلم – حِينَ خَسَفَتِ الشَّمْسُ ، فَإِذَا النَّاسُ قِيَامٌ يُصَلُّونَ ، وَإِذَا هِىَ قَائِمَةٌ تُصَلِّى فَقُلْتُ مَا لِلنَّاسِ فَأَشَارَتْ بِيَدِهَا إِلَى السَّمَاءِ ، وَقَالَتْ سُبْحَانَ اللَّهِ . فَقُلْتُ آيَةٌ فَأَشَارَتْ أَىْ نَعَمْ
“Saya mendatangi Aisyah radhiyallahu ‘anha -isteri Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam- ketika terjadi gerhana matahari. Saat itu manusia tengah menegakkan shalat. Ketika Aisyah turut berdiri untuk melakukan sholat, saya bertanya: “Kenapa orang-orang ini?” Aisyah mengisyaratkan tangannya ke langit seraya berkata, “Subhanallah (Maha Suci Allah)”. Saya bertanya: “Tanda (gerhana)?” Aisyah lalu memberikan isyarat untuk mengatakan iya.” 11

Bukhari membawakan hadits ini pada bab:
صَلاَةِ النِّسَاءِ مَعَ الرِّجَالِ فِى الْكُسُوفِ
”Shalat wanita bersama kaum pria ketika terjadi gerhana matahari.”
Ibnu Hajar mengatakan,
أَشَارَ بِهَذِهِ التَّرْجَمَة إِلَى رَدّ قَوْل مَنْ مَنَعَ ذَلِكَ وَقَالَ : يُصَلِّينَ فُرَادَى
”Judul bab ini adalah sebagai sanggahan untuk orang-orang yang melarang wanita tidak boleh shalat gerhana bersama kaum pria, mereka hanya diperbolehkan shalat sendiri.” 12

Kesimpulannya, wanita boleh ikut serta melakukan shalat gerhana bersama kaum pria di masjid. Namun, jika ditakutkan keluarnya wanita tersebut akan membawa fitnah (menggoda kaum pria), maka sebaiknya mereka shalat sendiri di rumah. 13

Keempat : menyeru jama’ah dengan panggilan ’ash sholatu jaami’ah’ dan tidak ada adzan maupun iqomah.  

Dari ’Aisyah radhiyallahu ’anha, beliau mengatakan,
أنَّ الشَّمس خَسَفَتْ عَلَى عَهْدِ رَسولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، فَبَعَثَ مُنَادياً يُنَادِي: الصلاَةَ جَامِعَة، فَاجتَمَعُوا. وَتَقَدَّمَ فَكَبرَّ وَصلَّى أربَعَ رَكَعَاتٍ في ركعَتَين وَأربعَ سَجَدَاتٍ.
“Aisyah radhiyallahu ‘anha menuturkan bahwa pada zaman Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah terjadi gerhana matahari. Beliau lalu mengutus seseorang untuk memanggil jama’ah dengan: ‘ASH SHALATU JAMI’AH’ (mari kita lakukan shalat berjama’ah). Orang-orang lantas berkumpul. Nabi lalu maju dan bertakbir. Beliau melakukan empat kali ruku’ dan empat kali sujud dalam dua raka’at.”14

Dalam hadits ini tidak diperintahkan untuk mengumandangkan adzan dan iqomah. Jadi, adzan dan iqomah tidak ada dalam shalat gerhana.

Kelima : berkhutbah setelah shalat gerhana

Disunnahkah setelah shalat gerhana untuk berkhutbah, sebagaimana yang dipilih oleh Imam Asy Syafi’i, Ishaq, dan banyak sahabat. 15 

Hal ini berdasarkan hadits:
عَنْ عَائِشةَ رَضي الله عَنْهَا قَالَتْ: خَسَفَتِ الشمسُ عَلَى عَهدِ رَسُول الله صلى الله عليه وسلم. فَقَامَ فَصَلَّى رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم بالنَّاس فَأطَالَ القِيَام، ثُمَّ رَكَعَ فَأطَالَ الرُّكُوعَ، ثُمَّ قَامَ فَأطَالَ القيَامَ وَهو دُونَ القِيَام الأوَّلِ، ثم رَكَعَ فَأطَالَ الرُّكوعَ وهُوَ دُونَ الرُّكُوعِ الأوَّلِ، ثُم سَجَدَ فَأطَالَ السُّجُودَ، ثم فَعَلَ في الركعَةِ الأخْرَى مِثْل مَا فَعَل في الركْعَةِ الأولى، ثُمَّ انصرَفَ وَقَدْ انجَلتِ الشَّمْسُ، فَخَطبَ الناسَ فَحَمِدَ الله وأثنَى عَليهِ ثم قالَ:
” إن الشَّمس و القَمَر آيتانِ مِنْ آيَاتِ الله لاَ تنْخَسِفَانِ لِمَوتِ أحد. وَلاَ لِحَيَاتِهِ. فَإذَا رَأيتمْ ذلك فَادعُوا الله وَكبروا وَصَلُّوا وَتَصَدَّ قوا”.
ثم قال: ” يَا أمةَ مُحمَّد ” : والله مَا مِنْ أحَد أغَْيَرُ مِنَ الله سُبْحَانَهُ من أن يَزْنَي عَبْدُهُ أوْ تَزني أمَتُهُ. يَا أمةَ مُحَمد، وَالله لو تَعْلمُونَ مَا أعلم لضَحكْتُمْ قَليلاً وَلَبَكَيتم كثِيراً “.
Dari Aisyah, beliau menuturkan bahwa gerhana matahari pernah terjadi pada masa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Lantas beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam bangkit dan mengimami manusia dan beliau memanjangkan berdiri. Kemuadian beliau ruku’ dan memperpanjang ruku’nya. Kemudian beliau berdiri lagi dan memperpanjang berdiri tersebut namun lebih singkat dari berdiri yang sebelumnya. Kemudian beliau ruku’ kembali dan memperpanjang ruku’ tersebut namun lebih singkat dari ruku’ yang sebelumnya. Kemudian beliau sujud dan memperpanjang sujud tersebut. Pada raka’at berikutnya, beliau mengerjakannya seperti raka’at pertama. Lantas beliau beranjak (usai mengerjakan shalat tadi), sedangkan matahari telah nampak.
Setelah itu beliau berkhotbah di hadapan orang banyak, beliau memuji dan menyanjung Allah, kemudian bersabda,
”Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda di antara tanda-tanda kekuasaan Allah. Gerhana ini tidak terjadi karena kematian seseorang atau lahirnya seseorang. Jika melihat hal tersebut maka berdo’alah kepada Allah, bertakbirlah, kerjakanlah shalat dan bersedekahlah.”
Nabi selanjutnya bersabda,
”Wahai umat Muhammad, demi Allah, tidak ada seorang pun yang lebih cemburu daripada Allah karena ada seorang hamba baik laki-laki maupun perempuan yang berzina. Wahai Umat Muhammad, demi Allah, jika kalian mengetahui yang aku ketahui, niscaya kalian akan sedikit tertawa dan banyak menangis.” 16

Khutbah yang dilakukan adalah sekali sebagaimana shalat ’ied, bukan dua kali khutbah . Inilah pendapat yang benar sebagaimana dipilih oleh Imam Asy Syafi’i. 17

Hal ini berdasarkan hadits-hadits berikut:

“Aisyah radhiyallahu ‘anha menuturkan bahwa pada zaman Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah terjadi gerhana matahari. Beliau lalu mengutus seseorang untuk menyeru ‘ASSOLATU JAMI’AH’ (mari kita lakukan shalat berjama’ah). Orang-orang lantas berkumpul. Nabi lalu maju dan bertakbir. Beliau melakukan empat kali ruku’ dan empat kali sujud dalam dua raka’at. (HR. Muslim no. 901)

“Aisyah menuturkan bahwa gerhana matahari pernah terjadi pada masa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Lantas beliau shallallahu ‘alaihi wa sallam bangkit dan mengimami manusia dan beliau memanjangkan berdiri. Kemuadian beliau ruku’ dan memperpanjang ruku’nya. Kemudian beliau berdiri lagi dan memperpanjang berdiri tersebut namun lebih singkat dari berdiri yang sebelumnya. Kemudian beliau ruku’ kembali dan memperpanjang ruku’ tersebut namun lebih singkat dari ruku’ yang sebelumnya. Kemudian beliau sujud dan memperpanjang sujud tersebut. Pada raka’at berikutnya beliau mengerjakannya seperti raka’at pertama. Lantas beliau beranjak (usai mengerjakan solat tadi), sedangkan matahari telah nampak.” (HR. Bukhari, no. 1044)

Ringkasnya, tata cara solat gerhana -sama seperti solat biasa dan bacaannya pun sama-, urutannya sebagai berikut:

[1] Berniat di dalam hati.
[2] Takbiratul ihram iaitu bertakbir sebagaimana solat biasa.
[3] Membaca do’a iftitah dan berta’awudz, kemudian membaca surah Al Fatihah dan membaca surat yang panjang (seperti surat Al Baqarah) sambil dijaherkan (dikeraskan suaranya, bukan lirih) sebagaimana terdapat dalam hadits Aisyah:

جَهَرَ النَّبِىُّ – صلى الله عليه وسلم – فِى صَلاَةِ الْخُسُوفِ بِقِرَاءَتِهِ

“Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam menjaherkan bacaannya ketika solat gerhana.” (HR. Bukhari no. 1065 dan Muslim no. 901)
[4] Kemudian ruku’ sambil memanjangkannya.

[5] Kemudian bangkit dari ruku’ (i’tidal) sambil mengucapkan ’SAMI’ALLAHU LIMAN HAMIDAH, RABBANA WA LAKAL HAMD’

[6] Setelah i’tidal ini tidak terus sujud, namun diteruskan dengan membaca surah Al Fatihah dan surat yang panjang. Berdiri yang kedua ini lebih singkat dari yang pertama.

[7] Kemudian ruku’ kembali (ruku’ kedua) yang panjangnya lebih pendek dari ruku’ sebelumnya.

[8] Kemudian bangkit dari ruku’ (i’tidal).

[9] Kemudian sujud yang panjangnya sebagaimana ruku’, lalu duduk di antara dua sujud kemudian sujud kembali.

[10] Kemudian bangkit dari sujud lalu mengerjakan raka’at kedua sebagaimana raka’at pertama hanya saja bacaan dan gerakan-gerakannya lebih singkat dari sebelumnya.

[11] Tasyahud.

[12] Salam.

[13] Setelah itu imam menyampaikan khutbah kepada para jama’ah yang berisi anjuran untuk berzikir, berdo’a, beristighfar, sedekah, dan membebaskan hamba. (Lihat Zaadul Ma’ad, Ibnul Qayyim, 349-356, Darul Fikr dan Shohih Fiqih Sunnah, 1: 438)

Nasehat Terakhir


Saudaraku, takutlah dengan fenomena alami ini. Sikap yang tepat ketika fenomena gerhana ini adalah takut, khawatir akan terjadi hari kiamat. Bukan kebiasaan orang seperti kebiasaan orang sekarang ini yang hanya ingin menyaksikan peristiwa gerhana dengan membuat album kenangan fenomena tersebut, tanpa mau mengindahkan tuntunan dan ajakan Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam ketika itu. Siapa tahu peristiwa ini adalah tanda datangnya bencana atau adzab, atau tanda semakin dekatnya hari kiamat. Lihatlah yang dilakukan oleh Nabi kita shallallahu ’alaihi wa sallam:

عَنْ أَبِى مُوسَى قَالَ خَسَفَتِ الشَّمْسُ فِى زَمَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- فَقَامَ فَزِعًا يَخْشَى أَنْ تَكُونَ السَّاعَةُ حَتَّى أَتَى الْمَسْجِدَ فَقَامَ يُصَلِّى بِأَطْوَلِ قِيَامٍ وَرُكُوعٍ وَسُجُودٍ مَا رَأَيْتُهُ يَفْعَلُهُ فِى صَلاَةٍ قَطُّ ثُمَّ قَالَ « إِنَّ هَذِهِ الآيَاتِ الَّتِى يُرْسِلُ اللَّهُ لاَ تَكُونُ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ وَلَكِنَّ اللَّهَ يُرْسِلُهَا يُخَوِّفُ بِهَا عِبَادَهُ فَإِذَا رَأَيْتُمْ مِنْهَا شَيْئًا فَافْزَعُوا إِلَى ذِكْرِهِ وَدُعَائِهِ وَاسْتِغْفَارِهِ
Abu Musa Al Asy’ari radhiyallahu ‘anhu menuturkan, ”Pernah terjadi gerhana matahari pada zaman Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Nabi lantas berdiri takut karena khawatir akan terjadi hari kiamat, sehingga beliau pun mendatangi masjid kemudian beliau mengerjakan shalat dengan berdiri, ruku’ dan sujud yang lama. Aku belum pernah melihat beliau melakukan shalat sedemikian rupa.”
Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam lantas bersabda,
”Sesungguhnya ini adalah tanda-tanda kekuasaan Allah yang ditunjukkan-Nya. Gerhana tersebut tidaklah terjadi karena kematian atau hidupnya seseorang. Akan tetapi Allah menjadikan demikian untuk menakuti hamba-hamba-Nya. Jika kalian melihat sebagian dari gerhana tersebut, maka bersegeralah untuk berdzikir, berdo’a dan memohon ampun kepada Allah.” 22

An Nawawi rahimahullah menjelaskan mengenai maksud kenapa Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam takut, khawatir terjadi hari kiamat. Beliau rahimahullah menjelaskan dengan beberapa alasan, di antaranya:
Gerhana tersebut merupakan tanda yang muncul sebelum tanda-tanda kiamat seperti terbitnya matahari dari barat atau keluarnya Dajjal. Atau mungkin gerhana tersebut merupakan sebagian tanda kiamat. 23
Hendaknya seorang mukmin merasa takut kepada Allah, khawatir akan tertimpa adzab-Nya. Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam saja sangat takut ketika itu, padahal kita semua tahu bersama bahwa beliau shallallahu ’alaihi wa sallam adalah hamba yang paling dicintai Allah. Lalu mengapa kita hanya melewati fenomena semacam ini dengan perasaan biasa saja, mungkin hanya diisi dengan perkara yang tidak bermanfaat dan sia-sia, bahkan mungkin diisi dengan berbuat maksiat. Na’udzu billahi min dzalik.

Demikian penjelasan ringkas kami mengenai shalat gerhana . Semoga bermanfaat.

Penulis: Muhammad Abduh Tuasikal
Artikel Rumaysho.com

Footnote:
1 Sumber bacaan: detik.com
2 HR. Bukhari no. 1047
3 HR. Bukhari no. 1060 dan Muslim no. 904
4 HR. Bukhari no. 1047
5 HR. Bukhari no. 1044
6 HR. Bukhari no. 1050
7 Lihat Shohih Fiqh Sunnah, 1/343
8 Fathul Bari, 4/10
9 HR. Bukhari no. 1043
10 Syarhul Mumthi’, 2/430
11 HR. Bukhari no. 1053
12 Fathul Bari, 4/6
13 Lihat Shohih Fiqh Sunnah, 1/345
14 HR. Muslim no. 901
15 Lihat Shohih Fiqh Sunnah, 1/435
16 HR. Bukhari, no. 1044
17 Lihat Syarhul Mumthi’, 2/433
18 Lihat Shohih Fiqh Sunnah, 1/435-437
19 HR. Muslim no. 901
20 HR. Bukhari, no. 1044
21 Lihat Zaadul Ma’ad, Ibnul Qayyim, 349-356, Darul Fikr dan Shohih Fiqih Sunnah, 1/438
22 HR. Muslim no. 912
23 Syarh Muslim, 3/322

Sekian adanya.  Entri ini dipetik semula dari sumber yang diperolehi melalui emel.

Gerhana
Gerhana bukan saat berpesta

Terima kasih kerana membaca Gerhana Matahari di Malaysia 9 Mac 2016

iniblogke Mac16 bloglist

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


iniblogke Mac16 bloglist


Inilah blog YangBaik.  Rindu nak update blog dengan bahan-bahan terkini namun keupayaan ku terbatas, kerana YB hanya ada dua tangan :P.  Lari sedikit dari tajuk tetapi masih dalam kawalan.  Ini adalah kerana tajuk entri ini agak lain sikit, maklumlah bila kita hendak menyertai segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger maka sewajarnya kita mengikut syarat-syarat yang dikenakan.  Mana yang boleh ikut kita ikut, mana yang tidak boleh dan tidak mampu kita kecualikan.

Segmen ini bukanlah susah sangat tetapi memerlukan kreativiti bagaimana hendaklah melahirkan kelainan bagi setiap entri walaupun bagi mengikut segmen yang sama.  Seperti tajuk untuk segmen ini... pelik sikit kan?

Untuk melihat lebih banyak lagi kepelikan, jom kita tengok apa yang penganjur sediakan.


iniblogke Mac16 bloglist
iniblogke Mac16 bloglist

Klik banner di atas untuk melihat syarat seterusnya.

Untuk menambah semangat dan motivasi rakan blogger sekalian, penganjur akan memasukkan 15 blog bertuah ke dalam bloglistnya, yang akan dipilih menggunakan khidmat encik random.org

Segmen ini akan berakhir pada 14 Mac 2016.

Tunggu apa lagi, jom klik banner di atas dan berikan sokongan kepada rakan blogger kita.

Sekian.


Terima kasih sudi membaca entri iniblogke Mac16 bloglist


6 Mac 2016

Antara malas atau takut nak layan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

 

Antara malas atau takut nak layan


Malam sudah lewat sangat, baru sempat nak update cerita yang sering bermain-main di minda.  Macam-macam, ada saja yang perlu diselesaikan sebelum entri ini berjaya dihasilkan.  Baru saja hendak menulis belum lagi diterbitkan.  Begitulah antara layanan perasaan mengenai entri ini.

Seingat YB, isu berkaitan dengan tajuk ini pernah dikeluarkan tetapi dengan tajuk atau versi yang berbeza.  Namun entri ini sebenarnya tidak lari kerana ia sering bermain di sekitar kehidupan.  Seringkali YB berhadapan dengan situasi yang agak rumit... pada mata kasar dan pemikiran yang lemah ini.  Beberapa kerja datang dalam satu masa dan perlu disiapkan segera.  Rasanya seperti tidak mampu difikirkan lagi kaedah atau proses yang bagaimana lagi harus dilakukan untuk menyiapkan tugasan itu dalanm satu masa.  Mungkin juga kelemahan YB kerana tidak bijak dalam mengagih tugas kepada staf, tetapi bagaimana pula kita hendak mengagihkan kepda staf andainya kerja itu memangnya tugas hakiki kita. 

"Hanya padaMu Ya Allah tempatku meluahkan segala yang terbuku di hati.  Semoga kesempitan ini segera berlalu dan berakhir dengan penuh hikmah"


Corak bulat.  Sekadar hiasan
 Hidup ini penuh dengan misteri.  Ianya menjadi misteri apabila kita menjadi tempat rujukan pada satu masa dan tempat yang kita tidak pernah sangka sama sekali.  Ada ketika kita ini seolah menjadi orang tengah pada hal yang kita tidak pernah jangka. 

Kadang-kadang terfikir juga, mengapa dia tidak menguruskan sendiri perkara itu sedangkan dia berkuasa untuk melakukannya.  Kita yang tidak mahir dan tidak tahu apa-apa jadi orang perantara. Ini memang betul-betul malas nak layan. 

Tetapi kita terpaksa layan juga kerana suatu hari kita pasti akan berhadapan dengan situasi yang sama.

Memang sukar difahami apa kaitannya antara entri yang ditulis ini dengan tajuknya.  Ini adalah kerana tajuk sudah ada, rangka cerita juga sudah ada tetapi tersimpan satu naluri untuk merahsiakan hal ini walaupun hati ini sebenarnya memberontak hendak bercerita.  Bukan untuk mengaibkan sesiapa tetapi itu rekod peribadi.

Hidup ini menjadi semakin misteri apabila kita hendak merahsiakan sesuatu isu.

Sekian.


Terima kasih kerana sudi melayan entri Antara malas atau takut nak layan.

4 Mac 2016

Myliferia March Giveaway Bonanza

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Myliferia March Giveaway Bonanza


Untungnya kehidupan seorang blogger.  Apabila tiada idea hendak menulis tiba-tiba datang kawan-kawan jemput sertai peraduan.   Apabila dijemput maka undangan itu seharusnya dipenuhi.  Apabila memenuhi undangan maka datanglah idea hendak menulis dan perahan keringat idea juga bermula. Namun ada sebab-sebab tertentu sesetengah jemputan itu gagal dipenuhi.  Mungkin juga kerana syarat dalam peraduan itu yang tidak berapa sesuai atau kerana masa yang tidak sesuai.  Aduh, bukan hendak menyalahkan masa tetapi adalah sebabnya yang sukar difahami.

Oh ya!  Ini adalah artikel mengenai penyertaan blog YangBaik (YB) bagi Myliferia March Giveaway Bonanza.  Artikel ini ditulis setelah mendapat jemputan.  Terdapat banyak blog yang mana YB tidak pernah jumpa.  Mungkin juga kerana blog baru.  Tetapi blog Myliferia bukanlah blog baru, ia telahpun bermula dari tahun 2013.  Jika tidak kerana jemputan, agak lama lagi barulah YB ketemu dengan blog ini ... agaknya lah :D.

Diringkaskan artikel ini, sebenarnya bulan Mac ni adalah bulan kelahiran pemilik blog Myliferia.  Jadi sempena bulan yang sangat bermakna dalam hidupnya, penulis blog berkenaan ingin kongsikan kegembiraan bersama-sama pengunjung blog myliferia.com dengan menganjurkan Myliferia March Giveaway Bonanza 


Hadiah Top Commentator
Myliferia March Giveaway Bonanza

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai peraduan ini, sila klik banner di atas.

Peraduan ini dijangka tamat pada 31 Mac 2016, atau mungkin juga akan ada perubahan.

Berikut adalah hadiah yang ditawarkan bagi Myliferia March Giveaway Bonanza
  1. 3 Hadiah Pengomen Terbanyak (Top 3)
  2. 3 Hadiah Bagi Blog Sumber
  3. Hadiah Misteri
YB berharap dapatlah salah satu daripada hadiah yang ditawarkan, itupun jika ada rezeki dalam peraduan ini.  Hendak mengetahui lebih lanjut mengenai hadiah di atas, terus saja klik pada banner.

Marilah kira berikan sokongan kepada rakan blogger.  Semoga peraduan ini mendapat sambutan daripada semua.


Terima kasih kerana membaca dan atas sokongan untuk Myliferia March Giveaway Bonanza

3 Mac 2016

Bloglist Pertama 2016 Blog YangBaik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bloglist Pertama 2016 Blog YangBaik


Sudah tiba masanya untuk YB bubarkan senarai blog yang bermastautin di blog YB sepanjang bulan Januari 2016 sehingga 29 Februari 2016.  Tidak semua blog ini berada dalam senarai blog YB dari awal bulan Januari.  Ada yang dimasukkan pada pertengahan bulan dan ada juga pada penghujung bulan.   

Penetapan tempoh keberadaan rakan blogger ini dalam blog YB adalah atas budi bicara YB sendiri.  Kriteria yang menentukan mereka berada dalam senarai blog ini adalah kerana penyertaan YB dalam giveaway atay segmen yang dianjurkan oleh mereka.  Ada juga di antara rakan blogger ini merupakan penganjur bersama, disebabkan itulah pada bulan Januari hingga Februari sahaja terdapat 35 blog mengisi senarai blog.




Berikut adalah senarai rakan blogger yang telah berada dalam bloglist YB mulai bulan Januari hingga Februari 2016.  Sudi-sudikan jejaki mereka.

  1. Schizophrenia
  2. senyum-senyum
  3. Yaya Cendana
  4. irrayyan.com
  5. The Putra Diverse
  6. Mrsyatie
  7. Second Blog Impiana Cik Yanie
  8. Qiya Saad
  9. LaDY YaNa's StoRiEs ~
  10. Mezquita Lifestyle
  11. Miss Zyaroses
  12. ! Aku Bukan Innocent !
  13. Kasih Juju
  14. Nurfuzie.com
  15. Sofie Adie
  16. DYLLAREZAN
  17. Papaglamz.com
  18. sharingiscaring.blogspot.com
  19. Ct Roxalynna NH.blogspot.com
  20. Athirah Diyana
  21. Along Misuari
  22. AIMI SYAHIRAH || MarvelousMisya
  23. LIFE WITH LOVE..^_^
  24. ✿Emas✿Putih✿Blog✿
  25. HOODPATH : A TRAVELLER
  26. SPORTING MUMMY
  27. Dunia Dakwah Islamku
  28. ♥ nurhuda ismail ♥
  29. KaMPuNg KaMeq..
  30. Care HAPPY Tips
  31. Masita Eyta Territory
  32. Sarang Kehidupan
  33. Baby Malaysia
  34. Saljiah Craft
  35. Sayap Infiniti Network

Terima kasih kepada semua atas sumbangan trafik dan idea secara langsung atau tidak langsung. Ada jodoh nanti YB masukkan lagi dalam Bloglist akan datang.

Selamat berblongging.



Terima kasih kerana sudi membaca entri Bloglist Pertama 2016 Blog YangBaik
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...