FOLLOWER

29 Februari 2016

Harta memiliki tiga tabiat.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Harta memiliki tiga tabiat


Percaya atau tidak setiap jisim dan jasad yang wujud di muka bumi ini mempunyai tabiat masing-masing.  Termasuk juga apa yang dikatakan harta, yang menjadi milik kita atau bakal menjadi milik kita.

Gambar hiasan

Harta memiliki tiga tabiat.  Jika seseorang selamat dari satu tabiat, maka belum tentu ia selamat dari dua tabiat lainnya.Dan jika ia selamat dari dua tabiat, maka belum tentu ia selamat dari tabiat ke tiga. Harta haruslah berasal dari sumber yang baik.  Siapa diantara kalian yang pekerjaannya selamat dari dosa, sehingga ia tidak mendapatkan penghasilan selain dari yang baik?  Apabila seseorang selamat dari tabiat ini, maka ia harus menunaikan hak-hak yang ada di dalam harta.  Dan apabila ia juga selamat dari tabiat ini, maka ia tidak boleh membelanjakanya dengan boros ataupun terlalu kikir.(Maimun bin Mahran)

Sekian.

Terima kasih sudi baca entri Harta memiliki tiga tabiat.


27 Februari 2016

Antara Muraqabah dan Mujahadah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Antara Muraqabah dan Mujahadah





Barangsiapa mengoreksi batinnya dengan muraqabah (senantiasa merasa diawasi oleh Allah) dan ikhlas, maka ia akan menghiasi lahirnya dengan mujahadah dan mengikuti sunnah Nabi shallallahu 'alahi wasallam, karena Allah berfirman, 
'Dan orang-orang yang bermujahadah untuk Kami, niscaya akan kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami.' (al-Ankabut : 69)
(Al-Harits)



Terima kasih kerana baca entri Antara Muraqabah dan Mujahadah


Pengawas yang selalu hadir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pengawas yang selalu hadir


Selalu ingatkan anak-anak, apa saja yang kita buat walaupun sendirian tidak semestinya orang lain tidak tahu.

Kadang-kadang ada orang mengintai.  Kalau tiada orang yang mengintai ada makhluk lain lagi yang melihat seperti semut, cicak, ulat dan pepatung.

Ha!!! mereka pun terkejut.

Ye lah, kita bukannya hidup sendirian di muka bumi ini.  Yang paling banyak sekali melihat adalah Allah.  Allah tahu apa saja yang kita buat, walaupun memang kita duduk sorang-sorang.  Tiada satupun yang Allah tidak nampak apa yang kita buat.




Tiada suatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang selalu hadir.  (QS. Al Ahzab: 70)

Sesi bercerita dengan anak-anak memang kena macam tu.  Nak marah-marah sangat tiada gunanya kerana tahap kefahaman dan pengetahuan mereka tidak sama dengan kita.

Sekian.


Terima kasih baca entri Pengawas yang selalu hadir 

26 Februari 2016

Rambut anak lelaki sudah panjang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Rambut anak lelaki sudah panjang


Sudah agak lama juga YB tidak bercerita mengenai anak-anak.  Bukan kerana tiada cerita mengenai mereka tetapi tidak tahu apa yang nak diceritakan.  Tidak pasti juga dengan apa yang hendak dituliskan.  Seperti tajuk untuk entri ini.  

Di mana letaknya SEO pada tajuk atau pada entri tidak tahulah.  Sekarang tiada pula cerita sensasi berkaitan dengan rambut atau anak lelaki.  Kalau cerita mengenai drama "Tundukkan Playboy Itu" adalah.  Belum tengok lagi pun drama tu, dah berapa episod pun tak tahu. :P

Entahkah sesuai atau tidak dengan selera YB... Anak-anak memanglah tidak layan lansung drama Melayu, yang dilayan hanyalah cerita kartun Upin Ipin, Hagemaru, Robocar Poli atau Ultraman. Semua cerita berkaitan dengan minat anak lelaki saja.  Cerita yang mak minat pula... ikut sajalah citarasa anak-anak.  Lama-lama mak pun dah ikut macam watak mak dalam kartun... hehehe

Okeylah panjang sangat intronya, tiada kaitan lansung dengan rambut anak lelaki YB yang sudah panjang.


Ni ha... anak lelaki yang dimaksudkan.  Kiranya anak bongsu lah nie :P.  Rambutnya dah panjang hampir menutup telinga dan dah sampai ke leher.


Alahai Anak bila diminta bergambar untuk kenang-kenangan begini pula lagaknya.  Abid memang suka pergi ke kedai gunting rambut.  Bila saja ayahnya cakap nak gunting rambut... oooih melompat-lompat teruja sangat.  Tetapi bukan sekarang, tunggu hujung minggu yer.  Sekarang ni memang tak sempat, umi dan ayah balik kerja pun dah petang sangat.  


Dah nak bergambar dengan teddy pula.  

Dah masuk dalam perancangan dan cadangannya hujung minggu ni bolehlah gunting rambut Abid dan Alif.  Anak lelaki tak elok rambut panjang.  Terutama anak lelaki yang sudah bersekolah.  Kalau anak perempuan senang jer umi guntingkan.  Selamat bajet. 

Dalam cerita ni tiada pula gambar anak lelaki yang sudah sekolah tu.  Memang susah nak bergambar sekarang ni.  Merajuk kot sebab umi tak nak tangkap gambar lukisan dia.  :D

Layan kerenah anak-anak memang macam-macam.  

Okeylah  nak beransur dulu.  Kalau sempat kita cerita pula mengenai pengalaman di kedai gunting rambut.  Itupun kalau YB rajin nak post entri.


Terima kasih sudi membaca entri Rambut anak lelaki sudah panjang

Trafik blog 12 jam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Trafik blog 12 jam 


Jarang sangat berlaku blog YangBaik mendapat trafik yang hebat sebegini.  Sesuatu yang amat membanggakan kerana dalam kesibukan dan kekurangan tulisan di blog tetapi masih mendapat trafik yang akan tinggi.  Dalam tempoh 12 jam pada hari ini 26 Februari 2016, blog YangBaik telah mendapat trafik unik melebihi 300 unit.  Memang jarang-jarang sangat berlaku.


Trafik 12 jam

Rekod ini diperolehi dari statistik yang dihasilkan oleh Nuffnang.  Tidak jauh bezanya dengan trafik yang diperolehi dari Blogger.

Terima kasih kepada yang berkunjung.  Sama ada meninggalkan pesanan atau tidak.  Kehadiran anda semua ke blog ini amatlah dialu-alukan.  Mungkin loading blog agak perlahan, YangBaik dari semasa ke semasa berusaha untuk meningkatkan tahap kelajuan loading blog.

Sekian.  


Terima kasih sudi baca entri Trafik blog 12 jam.

Mengapa sifat malas mesti dijauhi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Mengapa sifat malas mesti dijauhi


Malas!  Janganlah begitu.  Tahu, senang jer nak tulis tapi nak amalkan malas. Kan?  Okeylah kita saling ingat-mengingati.  Kerana kita mudah lupa.  Hari ini saya ingatkan diri saya agar tidak malas lagi.  Kerana banyak kesan buruk yang boleh timbul daripada malas.

Jom kita layan pula apa pesanan berikut:

Jauhi sifat malas
Jauhi sifat malas

Wahai anakku, Jauhilah olehmu sifat malas dan banyak mengeluh, karena sesungguhnya kedua sifat tersebut merupakan kunci dari segala keburukan. Sesungguhnya jika engkau malas, maka engkau tidak akan mampu melaksanakan kewajibanmu. Dan jika engkau banyak mengeluh, maka engkau tidak akan sabar dalam melaksanakan kewajibanmu (Muhammad bin 'Ali bin al-Husain bin 'Ali bin Abi Thalib)

Malas lah nak layan kerenah birokasi dan gosip-gosip yang tidak berfaedah.  Banyak lagi kerja lain yang berfaedah.


Terima kasih kerana baca entri  Mengapa sifat malas mesti dijauhi

25 Februari 2016

First Giveaway By Nadia Syamimi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



First Giveaway By Nadia Syamimi


YB join giveaway lagi nie... Giveaway pertama rakan blogger Nadia Syamimi.  Kebiasaannya giveaway pertama ini memberikan banyak pengetahuan baru dan juga pengalaman baru.  Tiada pertama tiadalah yang kedua dan seterusnya ... kan?

Seperti biasa juga, YB jpin giveaway ini dengan harapan dapat memenangi salah satu daripada hadiah gempak yang disediakan oleh Nadia.

Oooo... nak tahu apa hadiah gempak yang disediakan?  Jom klik pada gambar sekuntum mawar merah di bawah ini.


First Giveaway By Nadia Syamimi
First Giveaway By Nadia Syamimi

Dah klik gambar di atas?  Cepat tau, giveaway ini dijangka tamat pada 27 Februari 2016.

Jom berikan sokongan kepada Nadia Syamimi.


Terima kasih sudi baca entri First Giveaway By Nadia Syamimi

Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my


Kali ini YB join pencarian bloglist untuk bulan Mac yang dianjurkan oleh Biskutsemperit.my. Mudah-mudahan blog YB termasuk dalam senarai bloglist.  Tak Masuk dalam senarai bloglist pun tak apalah, dapat masuk dalam senarai peserta pun memadai setidak-tidaknya dapat trafik dari blog Biskutsemperit.  YB suka biskut semperit dan pastinya ramai antara rakan blogger kita yang gemarkan biskut semperit.

Jom kita tengok apa kata penganjur mengenai pencarian ini...

Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my
klik banner untuk join

Pada hari ini saya ingin melancarkan satu lagi segmen iaitu Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my untuk pertama kalinya diblog biskutsemperit ini untuk ada bloglist.

Apa syarat-syaratnya adalah :-
  1.  Tulis entry bertajuk "Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my"
  2.  Tag dua rakan blogger anda dan pastikan dia tahu.  

YB tag awak semua yer... Jom join pencarian bloglist Biskutsemperit.  Boleh tumpang tuah biskut semperit.  :D

    Hadiah

    15 blog akan dipilih secara random
     untuk dimasukkan dibloglist biskutsemperit.my sehingga 31 Mac 2016

    Mula : 24 Feb 2016 Tamat : 2 Mac 2016

    Terima kasih kerana sudi join segmen ini. Semoga berjaya.

Terima kasih sudi baca entri Pencarian Bloglist Bulan Mac Biskutsemperit.my

Pengaruh pujian dalam kehidupan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Pengaruh pujian dalam kehidupan


Tidak dinafikan sesiapapun akan terpengaruh dengan setiap pujian.  Kadang-kadang kita terlupa pujian itu tidak mendatangkan apa-apa manfaat pun kepada kita apatah lagi boleh memberi berkat kepada kita.

Kita akan berhadapan dengan orang yang suka memuji tanpa sebab, seperti kawan-kawan yang memang suka memuji... kerana itu hobi dia.  Tetapi kita tidak boleh pula memandang negatif kepada setiap pujian, tidak semestinya pujian itu kerana hendak membodek kita.  Siapalah kita hendak dipuji lebih-lebih kan...



Boleh saja kita anggap pujian itu sebagai cara seseorang untuk memulakan perbualan atau beramah mesra dengan kita. Terima sajalah pujian itu seadanya dan ucaplah "Alhamdulillah" - segala puji hanya bagi Allah.

Sebaliknya kita perlu melihat semula apa yang dipuji itu adakah ianya betul-betul berkaitan dengan kita.

Jika seseorang memujimu dengan sesuatu yang tidak ada pada dirimu, maka janganlah kamu merasa aman dari celaan seseorang terhadapmu atas sesuatu yang tidak ada pada dirimu.  (Wahb bin Munabbih)

Pujian tetapi memberi pengaruh kepada perasaan kita dan memerlukan masa yang sesuai untuk kembali ke alam nyata seandainya pujian itu membawa kita terawang-awangan.... jangan sampai jatuh 'terjerobab'

Sekian.


Terima kasih sudi baca  Pengaruh pujian dalam kehidupan

24 Februari 2016

Wordless Wednesday | Belalang Pelesit

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Wordless Wednesday |  Belalang Pelesit


Pelesit


Terima kasih sudi baca entri Wordless Wednesday |  Belalang Pelesit

Segmen Blogwalking | Cik Nurul

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Blogwalking | Cik Nurul


Tujuan utama YB join segmen adalah pastinya sebagai peserta.  Hehehe.  Bila jadi peserta secara tidak langsung blog YB akan tersenarai sebagai peserta dalam blog penganjur dan boleh dapat trafik percuma!!

Kali ini YB join Segmen blogwalking yang dianjurkan oleh rakan blogger Cik Nurul.

Untuk pengetahun semua Cik Nurul jemput semua join segmen ni. Untuk menyertai segmen ini, apa yang perlu dilakukan adalah pertama sekali .... sila klik banner di bawah.


Segmen blogwalking Cik Nurul

Segmen Blogwalking ini berlangsung sehingga 29 Februari 2016.

Pemenang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Blog Best Official Nurul untuk Bulan March.

Setidak-tidaknya boleh mengenali rakan blogger yang menyertai segmen ini dan boleh mengenali rakan blogger yang belum dikenali.  Itupun kalau sempat blogwalking ke semua blog rakan blogger yang menyertai segmen ini.

Jom kita serta segmen ini dan berikan sokongan kepada rakan blogger Cik Nurul.

Sekian.

Terima kasih sudi baca entri Segmen Blogwalking | Cik Nurul

Bukan larangan agama

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Bukan larangan agama


Jarang sekali dapat membaca petikan apatah lagi hasil karya agung Pak HAMKA atau Buya HAMKA.

Berikut adalah antara petikan hebat Pak HAMKA



Agama bukan melarang kita membahas dan menyelidiki soal-soal agama, Ushul dan Furu', Ijtihadiyah dan Khilafiyah.  Agama bukan melarang itu, bahkan menganjurkannya. Sebab kita disuruh berfikir, berfaham dan mempergunakan akal.  Tetapi yang dilarang ialah memaksakan pendapat sendiri kepada orang lain, atau dengan paksa mempertahankan pendirian sendiri dan memandang musuh atau lawan terhadap orang lain yang tidak sefaham.  Dan lebih celaka lagi kalau perselisihan faham dalam soal-soal yang demikian sudah dijadikan latar belakang politik, untuk mempertahankan kedudukan golongan.  Apatah lagi kalau sudah kafir mengkafirkan.  (Buya HAMKA).

Agak berat juga, tetapi itulah yang sedang kita alami dalam sedar atau tidak.  Semoga kita bertemu jalan yang mudah dalam kesukaran dan kegelapan.

Sekian.

Terima kasih baca entri Bukan larangan agama

23 Februari 2016

CARILAH AKU DAN TOLONGLAH AKU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



CARILAH AKU DAN TOLONGLAH AKU 

Artikel untuk entri ini YB ambil dari Grup Whatsapp.  Agak panjang juga jalan ceritanya tetapi ada sedikit manfaat yang boleh dijadikan pedoman untuk kita.

Kisah bermula...

Menziarahi seorang teman yang sedang tenat sakitnya, dia menggenggam erat tangan saya, lalu menarik ke mukanya, mahu membisikkan sesuatu..

Dalam airmata bergenang dan lafaz yang tersangkut-sangkut dia berkata, 
"jika hang tidak nampak aku di syurga, bertanyalah Allah di mana aku, tolonglah aku ketika itu..."
Gambar hiasan

Dia langsung teresak menangis, lalu saya memeluknya dan meletakkan muka saya di bahunya. Saya berbisik," In shaa Allah, in shaa Allah, aku juga mohon hang buat begitu jika hang juga tidak nampak aku di syurga..."

Kami menangis bersama, entah berapa lama...

Bila saya meninggalkan wad hospital, saya terkenang pesanannya...

Sebenarnya pesanan itu pernah dipesan oleh seorang ulamak besar, Ibnu Jauzi, yang berkata kepada sahabatnya sambil menangis :
"Jika kamu tidak menemui aku di syurga bersama kamu, maka tolonglah tanya kepada Allah tentang aku ; Wahai Tuhan kami,si fulan sewaktu di dunia selalu mengingatkan kami tentang Engkau, maka masukkanlah dia bersama kami di syurga."

Ibnu Jauzi berpesan begini bersandar kepada sebuah hadis :
"Apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga lalu mereka tidak menemukan sahabat-sahabat mereka yg selalu bersama mereka dahulu di dunia, maka mereka pun bertanya kepada Allah ; Ya Rabb! kami tidak melihat sahabat-sahabat kami yang sewaktu di dunia bersolat bersama kami, berpuasa bersama kami dan berjuang bersama kami..."

Maka Allah berfirman, 
"Pergilah ke neraka, lalu keluarkanlah sahabat-sahabatmu yang di hatinya ada iman, walau hanya sebesar zarrah". (Ibnu Mubarak dlm kitab Az Zuhd)

Maka wahai sahabat-sahabatku, 

Di dalam bersahabat, pilih lah mereka yg boleh membantu kita bukan setakat dunia, tetapi hingga akhirat..

Carilah sahabat yang senantiasa berbuat ibadat,  bersolat jemaah, berpuasa dan sentiasa berpesan ke arah keimanan, serta berjuang untuk menegakkan agama. 

Carilah teman yang mengajak ke majlis ilmu, mengajak berbuat kebaikan, bermuafakat untuk kerja kebajikan, serta selalu berpesan dgn kebenaran.

Teman yang dicari kerana urusan niaga, pekerjaan, teman tengok bola, teman memancing, teman bershopping, teman fb untuk bercerita hal politik, teman whatsapp untuk bersembang hal dunia, akan berpisah pada garis mati dan masing-masing hanya akan membawa diri sendiri.

Tetapi teman yg bertakwa, akan mencari kita untuk bersama ke syurga....

Semaklah diri, apakah ada teman yang sebegini dalam kehidupan kita, atau yang ada mungkin lebih teruk dari kita...

Ayuh bertindak sekarang, kurangkan masa dengan teman yang hanya condong pada garis dunia, carilah teman yang boleh membawa kita bersama ke syurga, kerana kita tidak boleh mengharap ibadat kita sahaja untuk menjengah syurga Allah..


Pelbagaikanlah usaha, moga satu darinya akan tersangkut, membawa kita ke pintu syurga....

Al-Hasan Al-Bashri berkata :
"Perbanyakkanlah sahabat-sahabat mukminmu, karena mereka memiliki syafaat pada hari kiamat”.

Pejamkan mata, berfikirlah,.. siapa agaknya antara sahabat-sahabat kita yang akan mencari dan mengajak kita bersama-sama ke syurga.

Jika tiada, mulakan hari ini mencari teman ke syurga sebagai suatu misi peribadi.

Agaknya kepada siapa anda boleh berpesan sebegini?

Wallahu a'lam

******

Terima kasih atas kesudian membaca entri CARILAH AKU DAN TOLONGLAH AKU

REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN


Alhamdulillah masih berbeluang meneruskan entri giveaway di blog yang disayangi ini.  Kali ini YB join REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN.  Giveaway yang menawarkan hadiah yang menarik dan hebat.  Semoga penyertaan YB dan giveaway dapat menambah nilai kepada blog ini. 

YB menyertai giveaway ini selain daripada untuk memenangi hadiah yang ditawarkan adalah untuk menambah bilangan trafik dari peserta giveaway dan juga paling kurang dapat menambah bilangan follower, itupun kalau masih ada yang sudi jadi pengikut blog YB.  Selain dari itu apa lagi harapan untuk giveaway ini?  Nantilah YB tulis untuk giveaway yang lain pula :P

REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN
REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

Bagaimana nak join giveaway ini?  Paling penting klik banner di atas untuk mendapatkan maklumat penuh dari penganjur giveaway.




Gambar di atas turut memainkan peranan dalam penentuan pemenang, yang mana 4 orang pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah oleh penganjur.

Nak tahu hadiahnya, terus saja klik banner di atas dengan pantas sekali kerana giveaway ini dijangka tamat pada 5 Mac 2016.

Jom berikan sokongan kepada rakan blogger.

Sekian.

Terima kasih sudi baca REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN


First Mini GiveAway MasitaEyta Mencari Followers Yang ke 150 & 10 New Bloglist

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


First Mini GiveAway MasitaEyta Mencari Followers Yang ke 150 & 10 New Bloglist


Antara tajuk giveaway yang terpanjang pernah YB jumpa.  Seperti biasalah bila dah tergerak hati untuk join giveaway pastinya kerana ada sesuatu dengan giveaway itu.  Tidak dinafikan tujuan menyertai giveaway ini adalah untuk memperolehi sesuatu sama ada untuk menjadi followers yang ke-150 atau terpilih dalam 10 bloglist baru dalam blog MasitaEyta.  Tetapi untuk menjadi followers ke-150 itu agak mustahil kerana YB pun tak ingat YB dah jadi followers yang ke berapa.

Sekarang kita tunggu dan lihat adakah YB akan termasuk dalam senarai 10 bloglist baru yang dicari oleh MasitaEyta.


First Mini GiveAway MasitaEyta
First Mini GiveAway MasitaEyta


YB harap sangat-sangatlah segmen ini tidak dibatalkan walaupun jumlah penyertaan kurang dari 20.  Penat tau buat entri ni.   Paling tidak buatlah senarai peserta dan penghargaan kepada setiap peserta.  

Berikut adalah antara hadiah yang ditawarkan oleh penganjur: 


  1. To-up   RM 10x 2 ( Digi, Maxis & Celcom )
  2. 10 Blog List  ( April-June 2016)

Untuk mendapatkan syarat-syarat penyertaan sila klik banner di atas.

Segmen ini berlansung mulai 18 Februari 2016 dan tamat pada 31 Mac  2016.   Masih ada masa yang panjang lagi.

Jom rakan blogger sekelian kita berikan sokongan kepada blogger baru.

Sekian.

Terima kasih kerana membaca First Mini GiveAway MasitaEyta Mencari Followers Yang ke 150 & 10 New Bloglist

Lisan orang berakal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Lisan orang berakal


Kita semua ada akal.  Ada yang pendek akal dikatakan tidak pandai berfikir.  Ada yang panjang akal dikatakan banyak sangat pandangan dan cadangan tetapi kurang bertindak.

Bagaimana pula bila orang yang dikatakan berakal ini berbicara?

Lisan
Lisan

Lisan orang yang berakal muncul dari balik hati nuraninya. Maka ketika hendak berbicara, terlebih dahulu ia kembali pada nuraninya. Apabila ada manfaat baginya, ia berbicara dan apabila dapat berbahaya, maka ia menahan diri.  (HR Bukhari dan Muslim)

Semoga kita sentiasa menggunakan akal yang bijak sebelum berkata-kata.


Terima kasih baca entri Lisan orang berakal.

22 Februari 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.
Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Februari 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 Februari 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

17 Februari 2016

16 Februari 2016

Cepat Mudah & Lazat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cepat Mudah & Lazat


Keputusan yang dibuat hendaklah cepat dan tepat.  Supaya mudah orang lain bertindak dan senang untuk kita membuat kawalan.  Tetapi kalau cepat sangat buat keputusan, akan melewatkan kita mengambil tindakan susulan.  Nak ambil tindakan susulan perlu tahu hujung pangkal dan perlu ada usul periksa.  Okey, sebenar YB tidak pasti sangat apakah intro ini sesuai atau tidak dengan tajuk dan isi cerita ini.  Ini adalah kerana separuh daripada hari ini masa YB dihabiskan untuk mencari kebenaran dan kepastian disamping bukti yang kukuh dan berdokumen.

Dan, keputusan yang hendak dibuat hendaklah tepat agar tidak menyusahkan orang lain serta tidak memalukan diri sendiri.  Bukan kerja yang mudah sebenarnya.  Sudahlah sesetengah orang yang cop YB sebagai sombong, bila dah dapat tugasan ini lagi bertambah-tambah cop sombong.  Jadi, janganlah kita dengan mudahnya menjatuhkan hukuman ke atas orang lain tanpa kita mengenalinya dulu.  Apa yang kita dengar itu tidak semestinya sama dengan apa yang kita lalui dan pengalaman setiap orang itu sangatlah berbeza.

Cepat mudah & lazat
Cepat mudah & lazat

Di atas adalah cerita sebenar disebalik tajuk ini.  Terima kasih kepada insan yang telah bermurah hati meletakkan bungkusan ini di atas meja YB.  Sungguh-sungguh YB terharu.  Rasanya nak kongsikan kelazatan isi kandungan dalam bungkusan ini dengan anak-anak.  Agak-agak kalau 4 orang tu cukup lah kan.  Sikit sama kita cicah banyak sama kita lapah.

Alhamdulillah, makan pagi dan tengahari untuk hari ini ditaja.  Ditaja kerana melaksanakan tugas seperti yang telah diamanahkan.  

Sekian, untuk hari ini. 

Terima kasih kerana sudi singgah baca entri Cepat mudah & lazat.

15 Februari 2016

Cara pantas menghilangkan kelaparan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cara pantas menghilangkan kelaparan 


Aduh, tak tahu lah nak letak tajuk apa. Tengahari pun dah menjelang petang.  Perut dah lapar, makanan pagi tadi dah lama hadam.  Mohon maaf lah yer ahkak terpost entri pasal makanan pula. Bukan tidak ingat insan-insan lain yang turut berada dalam situasi yang sama.  Tetapi dalam keadaan kita yang berupaya untuk bergerak dan masih lagi punya kudrat untuk mendapatkan makanan, isu kelaparan sewajarnya tidak berlaku.

Makanan di negara kita ini bersepah, terdapat di merata-rata jalan dan ruang.  Tinggal kita saja yang mempunyai cukup kuasa untuk mendapatkannya.  Kuasa dari segi kewangan atau kuasa dari segi pergerakan.  Keterbatasan masa dan tempat bukanlah alasan utama.  Yang penting perut harus diisi dengan sumber yang halal agar kehidupan dapat diteruskan.

Apollo Roka Peanut dan Yuta Choco date with almond
Apollo Roka Peanut dan Yuta Choco date with almond

Punyalah panjang caption untuk gambar tu yer.  Itulah nama makanan yang dapat menghilangkan sementara kelaparan pada tengahari ini.  Apollo Roka tu harganya 50 sen satu, YB beli dari pushcart pelajar. Harga di luar tak tahulah berapa, rasanya lebih kurang kot.  Tak pernah beli pun kat luar tu.  Lagi satu Yuta (Yusuf Taiyob) Choco date with almond adalah pemberian jiran sebelah rumah, sempena majlis kenduri di kampungnya.  Ada beberapa kotak kecil di rumah sudah habis difaraidkan oleh anak-anak.  YB sempat ambil 2 biji masukkan dalam beg.... hehehe jadilah buat alas perut.

Alhamdulillah.  Ada rezeki kita untuk tengahari ini.  Petang nanti tunggulah apa pula rezeki yang akan tiba.

Apa pula menu pantas korang hari ini?

Terima kasih sudi singgah baca Cara pantas menghilangkan kelaparan.





GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ


Satu lagi giveaway bertemakan Ephyra.  Kali ini giveaway dibawakan khas oleh rakan blogger Naomi.  Tujuan utama giveaway ini diadakan adalah untuk memberi peluang kepada rakan blogger mencuba dengan sendirinya produk EPHYRA secara PERCUMA dan rasai perubahannya.

Rakan blogger sekalian harus menyertai giveaway ini.  Mana tahu rezeki masing-masing nak dapat Ephyra, boleh cuba sendiri keberkesanannya.


GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ
GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ

Klik banner di atas untuk menyertai giveaway ini.  Segera tau.  

Tarikh tutup tak tahu bila, tetapi sehingga entri ini ditulis masih ada 10 hari lagi.

Selamat maju jaya kepada semua.

Terima kasih sudi baca entri GIVEAWAY EPHYRA 2016 BY NAOMIE LICOUZ


Cerita gembira menyenangkan hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Cerita gembira menyenangkan hati


Siapa suka cerita sedih jangan angkat kaki.

Pagi-pagi hari Isnin ni eloklah rasanya kita mulakan cerita dengan berita gembira supaya mood kita untuk bekerja pada hari ini dan minggu ini dapat distabilkan.  Sebaliknya bila kita mulakan hidup ini dengan cerita sedih pastinya kita akan terasa sedih sepanjang hari.

Berkongsi tips dari otai blogger, iaitu ramai orang tahu menulis perbanyakkan cerita gembira. Walaupun kadangkala ada cerita sedih nak dikongsikan, tetapi ada baiknya kita jadikan ia sebuah cerita yang mengembirakan.  Mungkin melalui jalan cerita yang menarik tetapi terselit rasa gembira disebalik kesedihan itu.  Kita kan blogger, pastinya banyak idea yang berlebihan.  Sebagaimana kita, orang lain juga tidak suka dengan entri yang menarik simpati berlebihan.



Gambar di atas adalah petikan daripada antara cerita-cerita gembira yang pernah dipaparkan di blog ini.  Nak tahu, cerita apa carilah.

Apa cerita gembira nak tulis dalam blog? Cerita anda dapat pendapatan dengan blog pun boleh, cerita anda pergi melancong pun boleh, cerita dapat baby baru, cerita anda dapat hadiah giveaway ... semua cerita gembira seperti ini orang suka baca, dan ia berikan aura positif untuk blog.

Tetapi harus ingat juga, cerita gembira bagaimana yang hendak dikongsikan.  Kegembiraan berlebihan juga boleh mendatangkan rasa tidak suka pembaca terhadap entri dan blog itu sendiri.

Sekian dahulu, selamat berkongsi kegembiraan.

Terima kasih kerana sudi berkongsi Cerita gembira menyenangkan hati

Merajuk dan tawar hati

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Merajuk dan tawar hati



Merajuk dan tawar hati

Merajuk dan tawar hati adalah dua perkara yang berbeza.

Merajuk ialah apabila kita tersinggung tapi masih ambil berat.

Tawar hati pula bila kita dah memang mati rasa dan pastinya tak nak ambil tahu terus.

*p/s:  Siapalah kita nak merajuk dan tawar hati.  Bukan boleh senang pun. 
YangBaik selalu diingatkan perasaan yang kita rasa dan alami itu adalah sama dengan perasaan orang yang pernah kita sakiti hatinya.  Betul juga, kita pun kadang-kadang tidak ingat kalau-kalau kita pernah menawarkan hati orang lain.


Sekian.

14 Februari 2016

Sebab jadi baik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Sebab jadi baik

Sebab jadi baik

Kadang-kadang Allah hantar orang baik dekat kita, sebab kita tak cukup baik.

Dan, kadang-kadang Allah tarikh balik mereka semua, sebab Allah nak tengok, kita jadi baik sebab Allah atau sebab manusia.

*p/s:  Mana kita nak tahu kan.  Maka, jadilah baik untuk diri sendiri dan orang sekeliling kita kerana itulah suruhan agama.

Terima kasih.




13 Februari 2016

Mengapa tidak boleh sakiti tetangga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mengapa tidak boleh sakiti tetangga


Tetangga adalah jiran kita yang tinggal paling hampir dengan kita.  Paling mudah orang yang menetap di rumah sebelah rumah kita.  Orang yang rumahnya kita berkongsi dinding kiri dan kanan, itupun kalau kita tinggal di rumah teres.

Bagaimana kita hendak hidup aman, begitulah juga tetangga kita.  Jadi bila kita terasa sakit hati dengan perbuatan jiran kita, begitulah juga perasaannya bila kita lakukan sesuatu yang dia tidak suka.

Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka janganlah dia menyakiti tetangganya.  (HR Bukhari)

Semoga kita akan sentiasa menjadi tetangga yang baik buat tetangga kita.

Terima kasih sudi baca entri Mengapa tidak boleh sakiti tetangga. 

12 Februari 2016

Hidup tidak seindah disangka

Assalamualaikum dan selamat sejahtera



Hidup tidak seindah disangka


Hidup tidak seindah disangka

Hidup ini tak seindah yang disangka.
Tak smudah yang diduga.
Peritnya kadang tak terjangka.

Apa pun kita harus percaya
Ada hikmah disebaliknya.
Perancangan Allah jualah yang sebaik-baiknya.


*Mood nak bercuti lagi*

Sekian.

Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN

salam and hye people :),

. This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

Emoticon
1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL"

Emoticon
2.follow blog farahdeenafisal.blogspot.my

Emoticon

3.follow ig farahdeenafisal

Emoticon

4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tamat pada 19 February 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley



Mengapa harus berkata benar

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Mengapa harus berkata benar


Berkata benar

Seharusnyalah kalian berkata benar, karena perkataan yang benar akan mengantarkan pelakunya kepada amal kebaikan. Dan sesungguhnya amal kebaikan akan mengantarkan pelakunya kepada surga.  (HR Muslim)


Mood nak bercuti datang lagi...

Terima kasih sudi singgah baca entri Mengapa harus berkata benar.

Entri Pantas | CPUV ke-10 dan 11 Tahun 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Entri Pantas |  CPUV ke-10 dan 11 Tahun 2016


Pantas sangat ker?  Dah macam entri terobek jer.

Baru sekarang nak update entri mengenai CPUV yang telah diterima pada hujung bulan Januari dan awal Februari 2016.  Nampaknya kurang meriah sikit CPUV kali ini.  Mungkin juga sebab dah lama tak update survey kat Nuffnang.  Star rating pun dah jatuh dari 3 bintang kepada 1 bintang jer.  

CPUV ke-10 dan 11 Tahun 2016
CPUV ke-10 dan 11 Tahun 2016
CPUV ke-10, Rakuten Bloggers project.  Entah projek apa tak perasan pula.  Mungkin juga keluar masa sedang tidur kot... hehehe

CPUV ke-11 pula adalah Huawei Mate S & Watch.  Rasanya macam pernah tengok iklan tu bergedik kat blog ni.  Iklan yang menceritakan mengenai jam keluaran Huawei.  Wei... dah ada jam elektronik nie... canggih betul.

Sekian dulu, YangBaik nak update survey blog kat Nuffnang.  Agak-agaknya apalah yang nak diceritakan yer kat Nuffnang.  Selalu sangat cerita lain tapi tulis lain... sungguhlah tidak efektifnya. Aduyai.



11 Februari 2016

Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR


Giveaway sempoi dianjurkan oleh AHBAR, saudagar semperit.

Korang mesti join giveaway ni sebab mudah sangat. Tak perlu payah-payah reka ayat hanya perlu salin jer coding yang disediakan.  Ahkak YB dah terlebih rajin la pulak nak buat intro segala bagai

Jadi, silakan klik banner di bawah.  SEGERA ya, dah nak tutup dah tu.

Klik Banner untuk join giveaway

Subscribe to our mailing list to get the updates on our Special Offer to your email inbox...

 We can't wait more to have your email in our subscribers email list. Just put your nice email in below box:

* indicates required










Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Anda tengah mencari biksut semperit tradisional sedap untuk dinikmati musim perayaan ini?
  1. Mari cuba produk keluaran kami, dijamin kepuasan memakan biskut semperit ini sehingga tahap 90% puas hati.
  2. Ingin mencari biskut semperit apabila makan cair di dalam mulut? Jawapanya adalah biskut semperit keluaran kami.
  3. Bahan yang digunakan ketika proses ini adalah butter, tepung, gula dan telur.

Biskut Semperit AHBAR telah mempunyai pengalaman semenjak 2006 dimana resepi secara turun temurun dan Berjaya menambat hati pembeli.

Jadi jangan lepaskan peluang ini, mari merasai kenikmatan memakan biskut semperit yang mempunyai citarasa tradisional dikekalkan.



KINI HANYA


RM25.00


50 KEPING


FREE COD AMPANG / KUALA LUMPUR


Terima kasih sudi singgah baca entri Giveaway Cash RM30 Feb 2016 by AHBAR
*-*

Chocodina Giveaway by Mastura Aziz

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Chocodina Giveaway by Mastura Aziz


Oi... siapa yang tak suka makan cokelat.  Dari si kecik anak sampai ke se besar2 mak budak, semuanya suka.  Cuma ada masa kenalah berpada jangan berlebih-lebihan.  Makan cokelat dapat menghilangkan stress, betul ke?  Atau lagi stress sebab tak dapat makan cokelat kerana harganya yang semakin mahal.  Ada juga tak boleh makan cokelat sebab sakit gigi, ngilu gigi.

Hehehe... tetiba celoleh merepek pulak.

Jomlah kita teruskan entri ini dengan mengikuti apa yang telah Mastura sediakan dalam giveaway nie.




TEKAN BANNER UNTUK TURUT SERTAI


PEMILIHAN PEMENANG BERDASARKAN CABUTAN BERTUAH OLEH MAS SENDIRI


GIVEAWAY INI BERMULA PADA 10/2/2016 DAN TAMAT PADA 27/2/2016 (12 TENGAH MALAM)* Penyertaan tidak diterima selepas tarikh tamat


TAWARAN HADIAH :
 CHOCODINA CRISPY SEORANG PEMENANG (Ada 12 jenis perisa.boleh pilih nak perisa apa)
TOPUP RM 5 UNTUK 2 ORANG PEMENANG.


LETS JOIN US

Terima kasih sudi baca entri Chocodina Giveaway by Mastura Aziz




Alexa Traffic Rank

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Traffic Rank 


Pada kesempatan yang tidak mampu dijangka ini, YangBaik ambil kesempatan untuk mengemaskini Trafik Rank Alexa blog pada hari ini.  Biarpun baru saja semalam Trafik Rank Alexa telah diterbitkan.  Ada kejatuhan yang banyak di situ.  Tengok sajalah.  

Alexa Trafik Rank 11 Februari 2016
Alexa Trafik Rank 11 Februari 2016
Global Rank: 21,607,800
Link in: 205
Maklumat rank terdahulu di SINI

Banyak juga kejatuhan rank,  walaupun baru satu hari.  Kejatuhan itu bukanlah alasan untuk meninggalkan blog ini.  Tetapi dijadikan sebagai satu cabaran untuk mengejar ke rank yang lebih baik.

Terima kasih sudi baca entri Alexa Traffic Rank.

Antara dusta dan fajir

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Antara dusta dan fajir


Seringkali mengingatkan diri sendiri agar mengelak daripada percakapan yang sia-sia seperti menipu. Anak-anak juga sering diingatkan begitu.  Jangan sesekali bercakap sesuatu yang tidak benar.  Cuma bezanya anak-anak dengan kita ini adalah tahap pemikiran dan pemahaman.

Namun nasihat itu tidaklah terus berhenti disitu.  Nasihat tetapi nasihat yang mengalir terus dalam perbualan sehari-hari.  Jangan sampai jemu kerana kita perlu selalu diingatkan agar tidak lupa.


Dusta dan Fajir

Hati-hatilah kalian dengan perkataan yang dusta, karena perkataan yang dusta akan menuntun pelakunya kepada perbuatan fajir (maksiat). Dan sesungguhnya perbuatan yang fajir akan menuntun pelakunya kepada api neraka. (HR Muslim)

Petikan hadis di atas boleh diumpamakan seperti serangkap pantun lama yang berbunyi:

Siakap Senohong Gelama Ikan Duri
Bercakap bohong lama-lama mencuri


Terima kasih kerana sudi singgah dan baca entri Antara dusta dan fajir

Segmen Ucing Nak Url 3

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Segmen Ucing Nak Url 3


http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/02/segmen-ucing-nak-url-3.html


Hi Blogger Segmen Ucing Nak Url kembali Lagi "Ucing Nak Url Bahagian 3" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 2 .Bolehlah Menyertai Segmen ini.40 Penyertaan akan Menyaksikan Artis Popular Dari Hollywood Dalam Bulatan Merah.Siapakah Artis Tersebut .?

Syarat-syarat nya Mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan Dan Google +
2) Buat Tajuk Post " Segmen Ucing Nak Url 3 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan dalam box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen Disini.

Url Post Anda Akan Saya jadikan Home Blog Anda,

Tarikh Tutup Segmen 17-2-2016.

Jangan lepaskan Peluang Untuk Menyaksikan Artis Terkenal Dan Popular Dari Hollywood..!!


Terima kasih sudi singgah dan komen entri Segmen Ucing Nak Url 3

10 Februari 2016

Alexa Traffic Rank Blog YangBaik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera


Alexa Traffic Rank Blog YangBaik


Terlewat lagi YangBaik keluarkan entri Alexa Traffic Rank.  Nampaknya janji telah 'dicapati'.  Tak mampu nak ikut seperti yang telah dijanjikan.  Janji dulu nak keluarkan entri trafik rank setiap minggu tetapi hampeh... Walau apapun nampaknya ada penambahbaikan dalam kedudukan rank dan juga terdapat perubahan link.  

Alexa Traffic Rank 10 Februari 2016

Global Rank: 21,565,836
Link in: 205
Sumber

Maklumat rank terdahulu di SINI


Terima kasih sudi baca dan komen entri Alexa Traffic Rank Blog YangBaik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...